Opinie

Hoezo, blind op de VS vertrouwen?

De Amerikaaanse minister van buitenlandse zaken Colin Powell claimde in 2003 in de VN-Veiligheidsraad dat hij bewijs had dat Irak werkte aan massavernietigingswapens: een buisje dat het dodelijke miltvuur zou kunnen bevatten.Beeld Reuters

De VS hebben een heleboel uit te leggen voor bondgenoten als Nederland dat land weer kunnen vertrouwen, meent lezer Rits Guiran.

In een interview waarschuwde Pete Hoekstra, de ambassadeur van de VS, ons ervoor geen 5G-technologie van Huawei te gebruiken. China is niet te vertrouwen, aldus Hoekstra, maar Amerika wel.

Het staat buiten kijf dat dergelijke infrastructuur een buitenlandse mogendheid verregaande toegang kan verschaffen tot ons dagelijks leven. En in een conflictsituatie zou dit zeker tegen ons gebruikt kunnen worden. Maar kunnen we de VS wel blind vertrouwen? Hoekstra beweert dat, anders dan in China, burgers en bedrijven in de VS juridische bescherming genieten. Bedoelt hij hiermee de geheime rechtbanken, de ministeriële goedkeuring zonder parlementair toezicht en de nogal losse interpretaties van de mensenrechten?

Trouwens, de Snowden-onthullingen gingen bovenal over het bespioneren van de ‘Amerikaanse bevolking’ door hun ‘eigen regering’. De bevolking van andere landen mag nog steeds zonder enige inperking worden bespied. Een fijn gevoel te weten dat de CIA en NSA legaal alles kunnen uitproberen op de Nederlandse bevolking. Je zou bijna spreken van vertrouwen.

Moreel appèl

De belangrijkere vraag is of het morele appèl op ons vertrouwen in de VS in algemene zin wel volstaat. De VS hebben namelijk nog wel meer uit te leggen. Wat betekent bijvoorbeeld de ‘America First’-doctrine voor onze verhoudingen? Hoe moeten we nu weten of de ambassadeur niet slechts de Amerikaanse belangen veiligstelt? Kunnen wij nog vertrouwen op democratie en mensenrechten als de hoogste waarden voor de VS? En zo niet, wat is het verschil met China? En wat betekent de dreiging van de Amerikaanse president om uit de Navo te stappen en om een handelsoorlog tegen de EU te beginnen voor ons bondgenootschap?

Waarom zijn we na 9/11 voorgelogen over de noodzaak van en de beweegredenen voor de Irak-oorlog: er waren geen massavernietigingswapens, er was geen relatie tussen Irak en 9/11, en heel toevallig was er heel veel olie. Door onze politieke steun toen zijn wij medeplichtig geworden aan de geheime gevangenissen over de hele wereld, waar mensen zijn gemarteld in naam van de vrijheid. 

Wist u dat volgens onafhankelijke schattingen in die oorlog 1 miljoen Irakezen zijn gedood? Het gezag van het internationale volkerenrecht is hierdoor flink ondermijnd, inclusief het gezag van de VN-Veiligheidsraad en de geloofwaardigheid van ons Den Haag als hoofdstad van het internationaal recht. Ook is hierdoor een voedingsbodem voor IS en andere terreurbewegingen gecreëerd in het Midden-Oosten en over de hele wereld. Nederland is als bondgenoot van een leugen hiermee een expliciet doelwit geworden voor terreur. De VS hebben, kortom, nog wat uit te leggen aan het Nederlandse volk en specifiek aan een generatie die opgegroeid is in een wereld, gedomineerd door grotendeels onnodige, zelfgecreeerde angst – de War on Terror ‘American style’.

Excuses

Voordat de VS dus weer een beroep mogen doen op ons vertrouwen dienen zij eerst excuses aan ons aan te bieden. Misschien kunnen we het dan onze oude vriend vergeven en dit hoofdstuk afsluiten. Maar tot die dag vergeet ik het niet. En ook niet dat onze eigen parlementaire enquête naar de Irak-oorlog in een politieke doofpot is verdwenen. Ook goed voor het vertrouwen?

Waar het hier om gaat is dat het Nederlandse volk gevangen wordt gehouden door het eigenbelang van allerlei actoren. Dit past binnen de giftige mentaliteit van schaarste en recht-van-de-sterkste waarvoor wij allemaal heel begripvol zijn geworden door de neoliberale politiek.

De enige manier om hier uit te breken is om gestaag te bouwen aan een wereld gebaseerd op samenwerking tussen de volkeren. En onze politici hebben dit slechts uit te voeren.

Lees ook:

Doe geen zaken met het Chinese Huawai, waarschuwt Amerikaanse ambassadeur Pete Hoekstra

De Amerikanen voeren campagne tegen het bedrijf Huawei. Ambassadeur Pete Hoekstra probeert Nederland ervan te overtuigen niet in zee te gaan met het Chinese techbedrijf voor de aanleg van supersnel mobiel internet.

Rapport-Davids: lessen voor politieke keuze inzake Iran

De commissie-Davids en (nu) ook het kabinet concluderen dat de inval in Irak plaatsvond zonder voldoende volkenrechtelijk mandaat. Puur politieke redenen om de inval te steunen werden in 2003 niet naar voren gebracht, maar inmiddels is er wel discussie over. Hoe houdbaar zijn dergelijke argumenten?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden