null Beeld

Lezersreacties

Hoera voor de 180 graden-draai over EU-lidmaatschap van Oekraïne

Redactie Trouw

Driewerf hoera voor draai

Schreef ik donderdagvond laat een emotionele oproep aan onze premier en de minister van buitenlandse zaken over het beschamende negatieve standpunt ten opzichte van het door Oekraïne aangevraagde EU - lidmaatschap, nu keer ik op mijn woorden terug. Driewerf hoera voor de 180 graden-draai. Weg met dat arrogante betweterige. Minder corruptie en de rechtsstaat opkrikken komt heus wel na de oorlog. Juist nu van harte en metterdaad Oekraïne 100 procent steunen in de strijd tegen Poetin en zijn kliek. Dit is het signaal, wat nodig is - en hopelijk volgende week door alle EU-leden gesteund gaat worden - om het (corrupte) Kremlin te stoppen van het vermoorden van zoveel onschuldigen in Oekraïne en eigen land.

Mijn (plaatsvervangende) schaamte is omgezet in een beetje meer trots op Nederland. Een beetje meer ‘zing-vecht-huil-bid-lach en bewonder’ (de Oekraïners). Toch!?

Robert Vink, Langerak

Huidkanker voorkomen

Steeds meer huidkanker (Opinie, 18 juni). Waarom niet sporten als in moslimlanden – helemaal bedekt? De materialen van nu zijn zweet­bestendig en mode-ontwerpers kunnen er hun fantasie op loslaten.

Guus de Groot, Zaltbommel

Maak ook vliegen duurder

Goed plan van staatssecretaris Maarten van Ooijen om het roken te ontmoedigen door de prijzen van rookwaar te verhogen (Trouw, 11 juni). Dat idee is ook te gebruiken voor het stikstofprobleem. Verhoog de prijzen van vliegtickets en vlees elk jaar met 25 procent. En de opbrengst is voor innovatie en eerlijke lonen.

Irene Stok, Amersfoort

Eerherstel Dutchbat

Het kabinet geeft Dutchbat eerherstel (Trouw, 18 juni). Nu is het wachten op dezelfde stap van commen­tatoren en cabaretiers van toen.

Harmannus Euving, Emmen

Grenzen aan de groei

‘Ook de VVD ontdekt de grenzen aan de groei’, schrijft Trouw (18 juni). Een dag ervoor nog het bericht dat volgens klimaatwetenschappers de klimaatdoelen bij lange na niet gehaald worden. Hun constatering is dat de opwarming versnelt en de extremen in het weer groter worden. Vijftig jaar eerder schreef De Club van Rome in het rapport Grenzen aan de groei dat deze eeuw een kritische situatie zou ontstaan. Een aanzienlijk deel van de wereldbevolking zal dat niet overleven en er ontstaan grote vluchtelingenstromen. De wereldbevolking was toen 3,6 miljard. De leiders van de VVD ontdekken nu de grenzen aan de groei. Er zijn nog grote groepen in de samenleving die deze grenzen niet zien of willen zien of nog steeds ­geloven dat alles met techniek is op te lossen.

Hielke Martini, Drachten

‘Knuffelboerderij’ is alternatief

Hein Schumacher, manager bij ­FrieslandCampina stelt: “Een biologisch-dynamische knuffelboerderij in Drenthe biedt niet de oplossing voor het voedselvraagstuk in de ­wereld” (Trouw, 17 juni). Een beschamende opmerking. Als hij goed geïnformeerd was, wist hij dat de biologische landbouw zich in de ­afgelopen vijftig jaar heeft ontwikkeld tot een prachtig, gezond en schoon alternatief voor de steeds maar uitdijende agribusiness. En dat vrijwel zonder subsidies. Blijkbaar wil hij dit niet weten.

Rudie Wijnen, Nijmegen

Discussie over abortus

Een reactie op Madeleijn van den Nieuwenhuizen, ‘We moeten niet minder maar meer discussiëren over abortus’ (Verdieping,18 juni). Het abstracte idee van een klompje cellen in het verborgene van de baarmoeder is drastisch gewijzigd, nu we de groei vanaf het allereerste begin kunnen zien. Een zichtbaar bijna-mensje. Hoe kunnen we het recht op abortus op een eerlijke manier bespreken? In de jaren zeventig las ik in een artikel over het onge­boren kind dat ook een recht heeft, en wel het recht op een liefdevolle ontvangst. Vanuit die verantwoor­delijkheid zou ik abortus kunnen ­begrijpen, maar vanaf welke week? Dat is en blijft een kwestie van ethiek.

Marike Visser, Dokkum

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden