FramingKlimaat

Hoe Wiebes het kabinetsbeleid verdedigt én zich vatbaar toont voor kritiek

Minister Eric Wiebes gaat in gesprek met de Delftse hoogleraar Salomon Kroonenberg. Het kabinet baseert zijn klimaatbeleid op cijfers van het IPCC, de wetenschappers van de VN. Kroonenberg heeft forse kritiek op die cijfers. Die zijn ‘opgeklopt’.

De interviewer vraagt wat Wiebes daarvan vindt. Het is een lastig frame. Valt Wiebes Kroonenberg bij, dan valt hij het kabinetsbeleid af. Dat is fout. Valt Wiebes het IPCC bij, dan heeft hij blijkbaar geen open mind voor kritische wetenschappers. Dat is ook fout.

Hoe antwoordt Wiebes? Dit is precies zoals het moet, zegt hij. Nederland baseert zijn beleid op cijfers van het IPCC. Maar dat kan alleen als wetenschappers elkaar voortdurend kritisch bevragen. Wetenschap is alleen geloofwaardig als er een heleboel Kroonenbergs zijn.

Wat is de kracht van het antwoord?

Een. Hij gaat niet in op de kritiek van Kroonenberg, hij zegt iets over de kritiek van Kroonenberg. Die kritiek is goed, zorgt voor betere we­tenschappelijke inzichten. Het is metaframing: stap niet in een frame, maar zeg iets over een frame.

Twee. Hij stijgt daardoor boven de discussie uit: wetenschappers moeten met elkaar in debat, niet met een minister. Dat gaat via de IPCC. Daardoor krijgt die steeds betere inzichten – en daar baseert Wiebes zich dan op.

Drie. Debattechnisch is het antwoord ook mooi. Inderdaad, zegt Kroonenberg, ’wetenschappers moeten twijfel zaaien’. En zo laat Wiebes het gesprek in volledige eensgezindheid eindigen, ondanks die opgeklopte cijfers.

Met een slimme term kun je de werkelijkheid niet alleen beschrijven, maar ook maken. Bestuurskundige Hans de Bruijn wijst wekelijks op voorbeelden van framing.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden