De vraag van Monic

Hoe verdween de Nederlandse afkeer van Duitsers? De lezers vertellen wat voor hen het kantelpunt was

Nederlanders en Duitsers kijken samen naar een voetbalwedstrijd. Beeld ANP

Hoe veranderde de Duitser van vijand tot goede buur, was de vraag van Monic Slingerland. Door de liefde, of tijdens een vakantie kwamen ze met Duitsers in contact, antwoordden de lezers. Zo maakte de afkeer plaats voor een goede band. 

Prins Claus

Het beeld van de Duitsers is langzaam gekanteld. Zeker na de ontdekking dat prins Claus een wijze en toegankelijke man was, zonder kapsones. Maar ook de handel smeert relaties tussen volken. Het ‘zij’ en ‘wij’ verdwijnt.
Hans Garritsen Nijmegen

Stil op 4 mei

In Eibergen kwamen we als protestantse kerk in kontakt met de Evangelische Kirche in de voormalig DDR. Sommige oude kerkleden hadden hier zeker moeite mee.Ik had de oorlog niet meegemaakt. Toch spraken deze kontakten mij ook niet zo aan. Tot mijn eerste kennismaking. Hierna volgden vele kontaktweekenden, met als hoogtepunt de fietstocht in mei 1999 naar onze partnergemeente in Dambeck-Beidendorf. Toevallig was de rustdag op 4 mei, ergens in Duitsland. Om acht uur ’s avonds zaten we met zijn allen in een kring. We waren twee minuten stil.
Stieneke te Loo-Somsen Eibergen

Geborduurd kussentje

Zomer 1980 doe ik mijn moeder verhaal van mijn fietsvakantie in Frankrijk. Mijn moeder luistert aandachtig. Ik had tot Parijs willen fietsen, maar door regenval wachtte me in St. Quentin de trein. Bij het noemen van die stad veert mijn moeder op: “Daar is je grootvader ook geweest!”. Ze toont het geborduurde kussentje dat haar vader er in 1917 voor zijn verloofde had gekocht. Kort voordat hij, na de slag bij La Somme, uit het Duitse leger zou deserteren. “Het wordt later voor jou, mocht ik er ooit niet meer zijn.” Een jaar na ons gesprek overlijdt ze. Zomer 2010 bezoek ik in de Achterhoek de zus van mijn moeder, een jaar voordat zij overlijdt. Wat herinnert zij zich van het kussentje? St. Quentin zegt haar niets. Maar over haar vader, vlak over de grens geboren in Liedern (Bocholt), maakt ze me dolblij: “Eig’luk bunt wi’j allemaole Duutsers”.
Hans Nusselder Amsterdam

Jappen en moffen

Jappen en Moffen waren de woorden die mijn vader vaak gebruikte toen ik kind was en aan de toon waarop kon ik horen dat je geen Jap of Mof moest zijn. Ik werd ouder en begreep dat mijn vader als beroepsmilitair in Indonesië had gevochten, in het jappenkamp had gezeten, aan de Birmaspoorweg had gewerkt en gediend in de Knil. Ik ontmoette mijn grote liefde. Het eerste weekend bij hem thuis, een doodschrik; hij nam de telefoon op en sprak Duits. Het zweet brak me uit. Hij had jaren in Duitsland ­gewoond en gewerkt. Hij nam me mee naar zijn vrienden, liet me kennismaken met prachtige steden en ­geweldige landschappen. Hij speelde en zong Duitse liedjes voor me. Ik gaf me over en Duitsland werd mijn land.
Mathie Goudkuil Zoutkamp

Achternaam

Jarenlang breng ik mijn vakanties al door in Bretagne. Vlak na Avranches zag ik altijd het bordje ‘Deutsches Friedhof’. Twee jaar geleden besloot ik het te bezoeken. Ik was erg onder de indruk. Mijn achternaam is Kramer, in Duitsland niet onbekend. Er lagen er wel vijf, waaronder een jongen van zeventien jaar. In mijn klas heb ik er over verteld en zei dat de moeder van die jonge soldaat ook hard gehuild zal hebben over zijn dood.
Lub Kramer Veenendaal

Monic Slingerland is chef opinie van Trouw. Elk weekend stelt ze een vraag aan de lezers, op woensdag verschijnt een selectie van de antwoorden. Lees hier eerdere vragen en antwoorden terug.

Lees ook:

Hoe veranderde de Duitser van vijand tot goede buur?

De vraag van Monic. Voor veel Nederlanders waren Duitsers ‘moffen’. Ze zagen er misschien ongevaarlijk uit, met een pot bier en een bord met braadworst, maar het was toch de voormalige vijand. Dat beeld is veranderd. Zo gewoon als het woord moffen in de jaren zestig en zeventig was, zo ongebruikelijk is het nu.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden