Commentaar

Hoe onzeker het ook begint, laten we van 2012 een jaar maken dat trots eindigt

© ANP

Een ding staat vast: 2012 zal zekerder eindigen dan het begon. Aan het eind van dit jaar zullen we weten of we de euro nog hebben, en in welke landen we daarmee kunnen betalen.

We zullen weten of Duitsland het voortouw heeft genomen op weg naar een echte Europese Unie, en welke Franse president de bondskanselier daarbij aan haar zijde heeft. We zullen weten of in Nederland de coalitiepartijen en hun gedoogpartner behalve tot bezuinigen ook tot hervormen in staat zijn.

In deze kolommen hebben we een jaar geleden de verwachting uitgesproken dat Europa zijn ontwikkeling zou bezien in het licht van de mondiale verschuiving van economische krachten. Het tegenovergestelde is gebeurd. Dat zegt iets over de voorspellende waarde van onze nieuwjaarscommentaren, maar het zegt meer over Europa. Het continent groeide niet in kracht, maar liet zich gijzelen in een muntcrisis, die nog tegen zijn fundamenten beukt.

Europa zou zich met al zijn innovatievermogen en creativiteit moeten mengen in het krachtenspel met de opkomende economieën in oost en zuid. Maar in plaats daarvan is het continent druk met zichzelf.

Wil Europa zijn muntunie niet kwijtraken, dan moet het verder integreren. En het moet bereid zijn alle middelen in te zetten om de binnenbrand in zijn muntunie te blussen. Het opgeven van de euro is geen optie. De economische schade zou enorm zijn, en teloorgang van de muntunie zou een desintegratie van Europa in gang zetten. Politici die daarin een voordeel zien, moeten we niet aan het roer hebben.

Bij alle bereidheid die het moet tonen om mee te gaan in verdere Europese integratie, moet Nederland zijn eigen ambities helder voor ogen houden.

Het moet zijn overheidsbegroting op orde zien te krijgen zonder economisch herstel te frustreren. Het moet zijn arbeidsverhoudingen moderniseren zonder essentiële waarden overboord te zetten. Het moet de lucht uit zijn huizenmarkt en zijn kredietverlening halen, zonder de boel te laten imploderen. Het moet de waarde van wetenschappelijke en technologische kennis herontdekken, want de ontwikkeling daarvan heeft Nederland verwaarloosd. En het moet inzien dat duurzame ontwikkeling geen last is, maar een lucratieve innovatie.

Gezien de omvang van die opgaven, zou het helpen als er een andere coalitie kwam. Maar de opgaven zijn er niet alleen voor de politiek, ze gelden iedereen. Laten we van 2012 een jaar maken dat weliswaar onzeker begon, maar trots eindigt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden