null Beeld

FramingHans de Bruijn

Hoe Mark Rutte kritiek op de medische inkopen re-framet

Hans de Bruijn

De Rekenkamer heeft zware kritiek op het ministerie van volksgezondheid. In 2020 zijn er veel medische inkopen gedaan, maar het financiële beheer deugde niet. Zo ontbreken er ontvangstbewijzen.

Vervolgens krijgt de Rekenkamer kritiek. Die strijd om medische hulpmiddelen was een internationaal Wilde Westen. Je moest ze vangen in een wereldwijde vijver vol agressieve haaien. Het was de tijd van de oorlogsmetaforen, niet van de boekhouders en de ontvangstbewijzen. Met haar kritiek gooit de Rekenkamer de hardwerkende crisismanagers voor de bus. Crisismanagers, die namens Nederland tussen de haaien moesten zwemmen, maakt de Rekenkamer tot schurk.

Maar de Rekenkamer zet haar kritiek in een sterk frame. Vóór corona waren er al structurele zwakheden in het beheer, zegt ze. De crisis heeft die zwakheden aan het licht gebracht.

Daardoor klinkt de kritiek opeens veel redelijker. Alsof de Rekenkamer het voor die crisismanagers opneemt: die werden met onvoldoende uitrusting de haaienvijver ingestuurd, zijn slachtoffer van het slonzige financiële beheer in de jaren voor de crisis.

Mark Rutte wordt met dit frame geconfronteerd. Hoe re-framet hij? Bij iedere crisis zal in iedere evaluatie worden gezegd dat die structurele zwakheden aan het licht heeft gebracht, zegt hij. Dat is blijkbaar niks bijzonders. Crises openbaren altijd zwakheden. Desondanks moesten de crisismanagers de haaienvijver in. Dus lijkt de Rekenkamer nog meer unfair: weten dat er nu eenmaal structurele zwakheden zijn en toch tot zo’n hard oordeel komen.

Met een slimme term kun je de werkelijkheid niet alleen beschrijven, maar ook maken. Hans de Bruijn is bestuurskundige en debatspecialist. Wekelijks analyseert hij de sturende taal van beleidsmakers.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden