De vraag van Monic Slingerland

Hoe heeft u seksuele voorlichting gekregen?

Pret in bed. Dat komt volgens jongeren veel te weinig aan bod in de doorsnee seksuele voorlichting (Verdieping, 9 oktober). Die voorlichting beschrijft vooral de riskante kanten van seks, zoals tienerzwangerschappen, aanranding, soa’s en het delen van naaktfoto’s op je telefoon. Ook Rutgers, kenniscentrum voor seksualiteit, signaleert dat de voorlichting ­beter kan. Met al die waarschuwingen zou je bijna vergeten dat je van seks ook kunt genieten. Dat het spannend is om van alles te ontdekken.

Genieten is ook iets om te leren, in ieder geval als het om seks gaat, vindt Rutgers. Voorlichting zit in het lesprogramma van zowel de basisscholen als het voortgezet onderwijs. En net als andere vakken is ook seksuele voorlichting toe aan een opfrisbeurt. In het nieuwe curriculum dat deze dagen ­gepresenteerd is, staan voorstellen om het lesprogramma meer bij de tijd te brengen. Ook de lessen over seks.

Maar sommige dingen blijven hetzelfde. Zoals dat het genant is om met je ouders over seks te praten. Tenminste, dat vinden veel jongeren nu en ik weet uit ervaring dat dit vroeger precies zo was. Al heerste in de blije jaren zeventig nog een tijdje het idee, of de wens, dat ouders en kinderen ongeremd en onbegrensd over seks zouden moeten praten, als onderdeel van een goede opvoeding.

Ik liep gewoon weg

Dat is vast daadwerkelijk gebeurd, maar aan mij als puber was het destijds niet besteed. Ik liep gewoon weg toen ze erover begonnen. Op school dan maar? Jongeren hebben behoefte aan meer lessen over pret in bed en alle vragen die daarbij horen. Ze krijgen die in groep acht, en ook in de onderbouw van het voortgezet onderwijs. Maar er is ook behoefte aan deze lessen in de bovenbouw. Op die leeftijd zijn jongeren er langzamerhand aan toe om wat ze leerden toen ze twaalf waren in de praktijk te brengen. En dan komen er nieuwe vragen op.

Wat mij vooral trof in het artikel is dat veel jongeren zich afvragen of ze normaal zijn. Die vraag over wat normaal is, was toen ik puber was minder aan de orde, voor zover ik me herinner. Maar toen keken we niet massaal naar pornofilms waarbij de pret in bed nogal afwijkt van wat de meeste mensen prettig vinden. Jongeren willen graag weten wat ‘de meeste mensen’ dan wel prettig vinden. Of wat ‘normaal’ is. Staatssecretaris Blokhuis kwam deze week met een hashtag ‘kweetnie’, om jongeren makkelijker te laten praten over hun seksualiteit.

Trouw liet een panel van zes pubers van 12 tot 14 jaar naar vijf series en programma’s met seksuele voorlichting kijken. Grappige films, gezellige films. Wat een bevoorrechte generatie, dacht ik toen ik het las.

Hun grootouders moesten het doen met wat ze zagen op de boerderij, of wat ze hoorden van vriendjes en vriendinnen. Dat waren ook opschepperige verhalen. Of verhalen over hoe vreselijk jongens waren. Of hoe je een meisje op haar rug kon krijgen. Na ­generaties seksuele autodidacten is er nu een leeftijdsgroep die leert praten over wensen en grenzen bij het vrijen. Dat lijkt mij vooruitgang.

Hoe heeft u seksuele voorlichting gekregen?

Stuur uw reactie van circa 150 woorden uiterlijk dinsdag 12 uur naar ­lezers@trouw.nl, voorzien van naam en adres. 

Monic Slingerland is chef opinie van Trouw. Elk weekend stelt ze een vraag aan de lezers, op woensdag verschijnt een selectie van de antwoorden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden