Zihni Özdil Beeld Phil Nijhuis
Zihni ÖzdilBeeld Phil Nijhuis

commentaar

Hoe GroenLinks Zihni Özdil afdankt, verdient geen navolging

GroenLinks wist wie ze in 2017 in huis haalden. Historicus Zihni Özdil had naam gemaakt als wetenschapper met scherpe maatschappijkritiek en een uitgesproken mening over de Nederlandse ‘spruitjeslucht’. Nu dankte de partij hem af op een wijze die geen navolging verdient.

Redactie

Zihni Özdil werd afgelopen week uit de fractie gezet, met als reden de versleten formule van de ‘vertrouwensbreuk’. Het boterde al langer niet meer tussen Özdil en de fractie van GroenLinks in de Tweede Kamer. De bekende druppel werd de discussie over het leenstelsel.

GroenLinks had zich als oppositiepartij met de steun voor de studieleningen in het hoger onderwijs – al tijdens het vorige kabinet – de onvrede van een groot deel van de achterban op de hals gehaald. Özdil verwoordde als onderwijsspecialist deze onmin – eerst binnenskamers en daarna ook hardop – in een groot interview in deze krant.

Pijnlijk

Aanvankelijk leek hij met deze onconventionele actie succes te hebben, de partij ging om. Zo’n uitgesproken stap, dwars tegen de fractiediscipline in, loopt op het Binnenhof niet vaak goed af. Niemand was dan ook echt verbaasd toen Özdil alsnog de bons kreeg, maar de manier waarop was pijnlijk en voor Özdil onverdiend.

GroenLinks kieperde zonder pardon de biobak over haar Kamerlid leeg: hij zou al langer zich niet aan afspraken houden, weinig aanwezig zijn en – daar was de rotte tomaat in geruchten – drinken onder werktijd. Het feit dat Özdil kennelijk ook heeft geprobeerd zijn, achteraf, laatste gesprek met Jesse Klaver op te nemen, zegt veel over de verstoorde relaties.

Voor Klaver betekent deze gang van zaken een forse deuk in zijn imago. Een goede leider omringt zich met tegendenkers en organiseert zijn eigen kritiek. Misschien heeft ook Özdil zich verkeken op de mogelijkheden om zijn ideeën binnen de muren van het Binnenhof te realiseren. Keer op keer blijkt de discipline in fracties straf en strak te zijn, knellend voor mensen die gewend zijn hun gedachten en kritiek hardop te ventileren.

Persoonlijk drama

Voor de kiezer is dat jammer, dergelijke mensen geven kleur aan de politiek en geven inzicht in de wijze waarop standpunten worden gevormd. Zeker als Kamerleden in kwestie de mening van een groot deel van de achterban verwoorden.

Op het persoonlijke vlak is dit afscheid een drama. Özdil liet in zijn afscheidsbrief op Facebook weten zijn zetel terug te geven aan de partij waaraan hij zoveel te danken heeft. GroenLinks gaf hem stank voor dank.

Het commentaar is de mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren. Meer commentaren leest u op trouw.nl/commentaar.

Lees ook:

Zihni Özdil en GroenLinks dreven steeds verder uiteen

Zihni Özdil was bij zijn komst naar het Binnenhof in 2017 bekend als columnist, opiniemaker. Hij had geen enkele ervaring in de politiek. Nu, twee jaar later, vertrekt hij met slaande deuren. Er is sprake van een vertrouwensbreuk tussen Özdil en GroenLinks. Hoe heeft het zo mis kunnen gaan?

Column van Sylvain Ephimenco: de slinksheid van Klaver

Deze techniek om de afwijkende stem of dissident achteraf publiekelijk af te branden, kennen we nog uit de politieke geschiedenis als een stalinistische streek. Wellicht stroomt in de bloedbanen van GL nog een overblijfsel van het communistische DNA (CPN) uit haar ontstaansgeschiedenis.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden