Opinie

Hoe een CO2-heffing innovatie juist kan stimuleren

Beeld Tom Janssen

Invoering van een CO2-heffing zal bedrijven aanzetten tot innovatie op het gebied van duurzame energie, denkt Yoram Krozer van de Universiteit Twente.

De zorg dat een CO2-heffing schade zal toebrengen aan de Nederlandse economie en vooral internationaal werkende bedrijven minder concurrerend zou ­maken, is onterecht. Een generieke CO2-heffing waarbij de opbrengst voor duurzame innovaties of lagere loonbelasting is bestemd, zal maatschappelijk rendabel zijn. Ervaringen van de afgelopen decennia wijzen daarop.

Strenge milieueisen en handhaving die door de VVD-milieuministers in de jaren tachtig van de vorige eeuw zijn ingevoerd, hebben de concurrentiepositie van de Nederlandse bedrijven juist bevorderd. Ze gaven een impuls aan ­innovaties waarvan het bedrijfsleven nu nog profiteert, zoals bij export van watertechnologie en afvalbeheer. Bij discussies over de energieheffing in de ­jaren negentig stelde het toenmalige kabinet de grootverbruikers vrij van de energieheffing, maar voerde die in voor de kleinverbruikers.

Beloning

Afkalvend draagvlak voor milieu­beheer was toen het kortetermijn­effect, maar het Nederlandse bedrijfs­leven heeft nog steeds te maken met dalende energieprestaties. Al twee ­decennia kent Nederland in Europa lage energieprijzen voor de grootverbruikers en hoge energieprijzen voor de kleinverbruikers. Daarnaast maakt de overheid afspraken met de grote bedrijven over energieprestaties en geeft ze per jaar miljoenen euro’s subsidies en belastingvoordelen om grote bedrijven tot energie-innovaties te bewegen. Echter, de beschermingsconstructie van grootverbruikers leidt tot een matige energie-­efficiëntie van de Nederlandse ­bedrijven in Europa en achterstand bij duurzame energie.

Een heffing op CO2 in het kader van het Nederlands klimaatbeleid zal een impuls geven aan energie-efficiëntie en duurzame energie. De bedrijfskosten van een hoge CO2-prijs zullen meevallen, want de internationaal vooroplopende bedrijven hebben diverse maatregelen voor energie-efficiëntie op de plank liggen. Deze worden echter niet benut, want ze worden onvoldoende ­lonend ­geacht. Diverse Nederlandse ­bedrijven maken al jaren interne berekeningen met hoge schaduwprijzen voor CO2 bij investeringen in innovaties. Zo is bij Unilever al twintig jaar ­geleden de schaduwprijs van 115 euro per ton CO2 ­gebruikt om innovatie op duurzaamheid te toetsen; dit is nu de CO2-heffing in Zweden. Een CO2-heffing beloont de ­innovatoren en bestraft de achterblijvers; zo hoort het in een gezonde markteconomie.

Lees ook:

Schrap de CO2-heffing, schrijven ondernemingsraden van zeventien grote bedrijven

De ondernemingsraden van zeventien grote industriële bedrijven pleiten voor het afzien van invoering van een eenzijdige CO2-heffing in Nederland. Ze vrezen vertrek van bedrijven en banenverlies.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden