null

OpinieMelkveehouderij

Hoe durft Tjeerd de Groot te beweren dat hij de boeren een dienst heeft bewezen

Beeld

D66 Kamerlid Tjeerd de Groot zegt dat hij de boeren een dienst heeft bewezen. Daar hebben Gert Lekkerkerker en Henk Lekkerkerker, die de melkveehouderij goed kennen, hun vragen bij.

Gert Lekkerkerker en Henk Lekkerkerker

In de rubriek ‘Boven het maaiveld’ (Verdieping, 28 juli) spreekt Trouw met Kamerlid Tjeerd de Groot (D66) onder de kop ‘Ik heb de boeren een dienst bewezen’. Met verwondering, daarna verbazing en tenslotte verbijstering hebben wij dit stuk gelezen.

Terecht maakt De Groot zich boos als zijn uitspraken niet goed geciteerd worden. Daarom citeren wij hier letterlijk een uitspraak, gedaan op het Nederlandse Melkveehouders Vakbond Congres op 17 januari 2011 in Montfoort (zie ‘Koebont’ nummer 159, februari 2011): ‘De nieuwe directeur van de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO) dr. Tjeerd de Groot pleitte in zijn betoog voor een verruiming van de melkproductie: Maar liefst 20 procent van het Nederlandse melkgeld komt van de wereldmarkt. Er is een toenemende vraag naar zuivel op de wereldmarkt en gelet op het feit dat West Europa een zelfvoorzieningsgraad heeft van 109 procent is het jammer dat de mogelijkheden om de melkproductie versneld te laten groeien niet worden benut aldus De Groot’ (einde citaat). We weten thans tot welke catastrofale gevolgen de oproep van de Groot c.s. heeft geleid, ondanks zijn pleidooi, ook toen, voor een duurzame productie.

Fosfaatproductie melkveehouderij teruggebracht onder het Europees plafond

Een groot aantal boeren werkte aan een uitbreiding van hun veestapel (en bijbehorende stallen en apparatuur) met als gevolg dat in 2016 de mestproductie boven het Europese plafond van 84,9 miljoen kilo fosfaat per jaar voor de melkveehouderij uitkwam. Om onder dat mestplafond te komen werd door de Nederlandse regering een plan opgesteld om het aantal melkvee runderen in 2017 drastisch terug te brengen Dit programma heeft tot gevolg gehad dat in het kalenderjaar 2017 130.000 melkkoeien (-8 procent ) en 150.000 kalveren en pinken (-12 procent) werden afgestoten. Dit heeft geleid tot een vermindering van de fosfaatproductie door de melkveehouderij met 4,3 miljoen kilo waardoor die onder het Europese plafond is gekomen.

Dat Tjeerd de Groot gezien het bovenstaande, durft beweren dat hij de boeren een dienst heeft bewezen verbaast ons. Dat hij ook nog aangeeft indien er geen andere kandidaat beschikbaar is te zullen overwegen in een volgend kabinet minister van landbouw te worden, is gezien zijn desastreuze track record ronduit verbijsterend.

Geachte heer De Groot (en ook D66): “Doorzoek uw hooggeroemd verstand voordat dwaling u leidt bij de hand” (vrij naar Bilderdijk).

Lees ook:

Tjeerd de Groot (D66): Ik heb de boeren een dienst bewezen

Het werk van de 150 Tweede Kamerleden gaat de laatste fase in voor de verkiezingen van maart 2021. Wie van hen vallen op? Trouw spreekt deze zomer met volksvertegenwoordigers, die eruit springen door spitwerk, hun uitspraken of eigen wetgeving. Deze week: Tjeerd de Groot van D66.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden