null Beeld

Lezersreacties

Hoe durft dominee Klaassen de vrouw de toegang te ontzeggen

Redactie Trouw

Dominee Klaassen

Met groeiende ergernis las ik het interview met dominee Klaassen die de kerk te liberaal noemt (Trouw, 21 april). Ooit mocht ik geen ouderling worden alleen om het feit dat ik vrouw was. Wel mocht ik catechisatie geven, omdat dit geen ambt zou zijn. Met veel liefde en passie heb ik 35 jaar geleden de jongeren wegwijs gemaakt in geloof en kerk. In een andere wijk, niet lid van de Gereformeerde Bond, mocht ik wel ouderling worden. Dit is voor mijn geloofsleven heel belangrijk geweest. Nu maakt de Gereformeerde Bond in onze gemeente geen bezwaar meer tegen vrouwelijke ambtsdragers. Zo zal het ook gaan met de mensen die nu problemen hebben met hun geaardheid in de kerk. Wij zijn allemaal door God geschapen en hoe durft zo’n dominee deze mensen de liefde van veel gemeenteleden te ontzeggen. Als zij zich maar niet kenbaar maken is het goed?

Anneke Roersma, Emmeloord

Strategie

Heel goed dat het Westen Oekraïne steunt met wapens. Maar wat ik niet begrijp is waarom Biden en alle Europese leiders steeds vertellen aan de media wat ze gaan leveren en hoeveel. Waarom informeert men op die manier Poetin? Het lijkt mij toch veel logischer om dit in het grootste geheim te doen.

Willy de Haes, Dordrecht

Agressor

In plaats van steeds in algemene zin over de oorlog in Oekraïne te schrijven, lijkt het mij juister voor alle media om internationaal het voortdurend als Poetins oorlog te betitelen om zo duidelijk een onderscheid te maken tussen Poetin en het Russische volk. Zo helpen wij de onderdrukte Russen ook. Alleen Poetin is de verantwoordelijke aanstichter.

Pieter Salomons, Zuidwolde

Van Drimmelen

D66 wordt CDAchtig

Iman Heijstek, Kortgene

Privacy

De overheid wil te veel van burgers weten (Trouw, 21 april). Eindelijk begint ook de redactie door te krijgen dat de overheid te nieuwsgierig is geworden. Kijk naar de coronapas en voorstellen om andere gegevens daaraan te koppelen, met het risico dat alles van de burger wordt tentoongesteld. De privacy is dan volledig weg en zo kunnen burgers gemanipuleerd worden. De Autoriteit Persoonsgegevens moet veel strenger worden, anders wordt de burger de dupe.

Ruud Kraan, Aalsmeer

Ongepast

Het artikel over een ongepast contact tussen een wijkagent en een vrouw die bang is voor haar ex (Trouw, 20 april), geeft wel aan hoe de maatschappij op scherp staat bij het beoordelen van zaken als machtsmisbruik. Voor de duidelijkheid, het is niet professioneel dat de appcontacten tussen de wijkagent en de vrouw over andere zaken gaan dan de veiligheid van de vrouw in relatie tot haar ex. Ik lees in het artikel dat er in drie maanden tijd duizenden soms zeer expliciete apps zijn verzonden. Dat zijn er gemiddeld meer dan twintig per dag. Ik lees nergens dat de vrouw bij de wijkagent heeft gemeld dat zij hiervan niet gediend was. Het overigens terecht doen van een melding heeft grote consequenties voor het functioneren van de agent en zal in zijn dossier lang naijlen. Uiteindelijk is het ook voor mannen beter dat volwassen vrouwen weerbaarder worden in dit soort situaties en hun mening vroegtijdig delen met de persoon in kwestie.

Jurrie de Vos, Tull en ‘t Waal

Waterstofgas

In het hoofdredactioneel commentaar (Opinie, 21 april) wordt de nadruk gelegd op het energieverlies bij de productie van waterstofgas. Dat wordt vaker genoemd als groot nadeel. Terwijl het gas dicht bij de windmolens en zonnepanelen geproduceerd kan worden en opgeslagen. Maar als wij allemaal gaan rijden en koken en verwarmen op elektriciteit is er lang niet genoeg elektriciteit door wind en zon, en moeten we dus ook met gas elektriciteit produceren. Met energieverlies. In de centrales zelf. Dat wordt zelden genoemd.

Wilma Janssen, Tilburg

Cartoons

Dat de politieke commentatoren Len en Tom nog lang onze krant mogen sieren!

Jaap en Freke van de Woord, Borne

Pappen en nathouden

De vogelgriep heeft dit jaar alleen al in Nederland een miljoen dieren het leven gekost (Trouw, 21 april), met ‘geruimd’ als verzachtend woord voor ‘vergast’. We moeten al decennia af van deze intensieve dierhouderijen, maar de politiek blijft eromheen draaien. De enige juiste maatregel zou zijn om deze geruimde veehouderijen voorgoed te sluiten, en dus niet na het opruimen van de kadavers gewoon weer opnieuw hun stallen te laten vullen met nieuwe slachtoffers. Een nieuwe, nog heftiger pandemie ligt dan op de loer.

Caroline van Essen, Purmerend

Discriminatie

Na een artikel van Peter Bakens die schrok van een terminale patiënt die geen donkere zuster aan zijn bed wilde (Opinie, 15 april) vertellen lezers hun ervaringen (Lezersreacties, 21 april). In 2013 moest ik worden bestraald in het AMC in Amsterdam voor borstkanker. Je voelt je kwetsbaar, je moet je uitkleden en daarom had ik verwacht dat een vrouwelijk persoon de begeleiding zou doen. Het was een Marokkaanse man en het voelde extra pijnlijk. Ik heb toen om een vrouw gevraagd, dat kon, maar dan moest ik langer wachten. Ik heb toen maar ingestemd.

C.M. van der Meer, Vogelenzang

Adoptie

Adoptie is er niet om een kinderwens te vervullen (hoofdredactioneel commentaar, 20 april). Ik heb geadopteerd omdat ik moeder wilde worden. In de jaren zestig en zeventig was het iets goeds om een kindje te adopteren. Tot bleek dat het allemaal niet altijd zo rooskleurig ging. Adoptie bleef mogelijk via een bureau dat eerst alle mogelijkheden in het eigen land van het kind onderzocht. En dan? Is een kind beter af in een kindertehuis als er niemand reageert? Er is een stille groep mensen die sterk verlangt ouder te worden en die alle problemen waar ze met een kindje tegenaan kunnen lopen al uit hun hoofd kunnen opdreunen. Mensen gaan cursussen volgen, brieven verzamelen dat ze geweldige ouders kunnen worden, en ze wachten, vele jaren lang. Sommige mensen gaan in zee met een bureau dat snel geld wil verdienen, maar waarom moeten de goeden onder de kwaden lijden? Voor wachtenden telt ieder jaar. En kom dan bij mij niet aan met de opmerking ‘dan moet je je het leven maar op een andere manier invulling geven’.

Emmie Engel, Purmerend

Tennis

Wimbledon weert spelers uit Rusland en Wit-Rusland, in Rosmalen is de Rus Medvedev vooralsnog welkom (Sport, 21 april). Het lijkt me te overwegen de inwoners van Rosmalen op te roepen het tennistoernooi te verstoren met knalvuurwerk als de toernooidirectie niet van standpunt verandert.

Age van Dijk, Ede

Ook een reactie insturen? Dat kan, in max. 150 woorden, naar lezers@trouw.nl.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden