Opinie

Hoe de grote drukte het Javaplein in Amsterdam-Oost juist veilig maakt

null Beeld Hollandse Hoogte
Beeld Hollandse Hoogte

Abdelkader Benali gaat voor Trouw onderzoeken wanneer pleinen geslaagd of mislukt zijn. Het Javaplein in Amsterdam-Oost is een voorbeeld van hoe je een verloederd pleintje vol junks kunt veranderen in een oase van dynamiek. Rust en drukte in een zeer geslaagde balans, schrijft Bert Barends, bewoner aan het Javaplein.

Acht jaar terug is er een ingrijpende aanpak geweest. Het plein is groter gemaakt door een huizenblok te slopen en de rooilijn van het nieuwe blok op te schuiven. Het nieuwe blok won in 2012 de prijs voor het beste bouwproject van Amsterdam. Naast de goede architectuur viel vooral op dat er een hele smalle woontoren gepland was (4,5 bij 4,5). Die was bedoeld om het plein te markeren voor de omgeving.

Tevens werd er een bibliotheek gepland, die veel mensen trekt. De bestaande bebouwing is ook grondig aangepakt. Een monumentaal woonblok van Berlage en een zeer markant badhuis, dat nu veel mensen trekt en beschikt over een groot terras in de zon. Er is nog een terras van de Coffee Company, dat veel zzp'ers trekt. Verder fonteinen, banken en bomen.

De levendigheid wordt ook veroorzaakt door twee wegen, die veel verkeer en vooral veel fietsers ruimte bieden. Daarnaast is er nog een tramlijn dwars over het plein.

Het werkt uitstekend

Dat lijkt te veel, maar het werkt uitstekend. Er zijn veel voetgangers. Ook toeristen uit de vlakbij gelegen Stayokay. In de buurt woont een grote verscheidenheid aan mensen. Arm en rijker, veel jonge creatieve mensen, veel kleuren.

Uit onderzoek onder de buurtbewoners blijkt, dat de waardering van de buurt in 15 jaar van een dikke onvoldoende naar een royale voldoende is gestegen. Daarbij speelt het Javaplein een belangrijke rol. Er is nu een middelpunt in de wijk, waar vaak activiteiten zijn, waar kleine kinderen kunnen spelen in de fontein en oefenen op hun fietsjes. En 's avonds zitten mensen op de banken en kletsen wat. Heel ontspannen.

Altijd genoeg

Er is preventief toezicht door camera's en vanwege een dichtbij gelegen politiebureau is er ook veel blauw op straat. Maar er gebeurt nooit iets vervelends. Ook 's nachts niet. Want er zijn altijd genoeg mensen op het plein.

Wonen, lopen, rusten en rijden op dit plein is een verademing. En een voorbeeld hoe goede planning een miserabel oord kan omtoveren tot een heel geslaagd plein.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden