null Beeld

CommentaarMoria

Hoe cynisch kun je zijn: het officieel erkende vluchtelingkind vervangen voor een kind op Lesbos

Trouw

Het leek er donderdagmiddag even op dat de centrum-rechtse coalitie een barmhartig gebaar zou gaan maken naar de dakloze vluchtelingen van het afgebrande kamp Moria op Lesbos. Er werd druk tussen de kamers van CDA, VVD, D66 en ChristenUnie heen en weer gelopen en het geplande Kamerdebat over Moria werd vanwege dit coalitie-overleg zelfs een paar uur uitgesteld.

Er kwam inderdaad een deal, en die moeten we – hoe klein ook – volgens Joël Voordewind van de ChristenUnie waarderen. Het kabinet is bereid vijftig alleenstaande kinderen en vijftig andere kwetsbare vluchtelingen uit het verbrande kamp op het Griekse Lesbos naar Nederland te halen. Deze keer maakt Nederland zich er niet vanaf door alleen maar geld te doneren voor het opzetten van een Grieks pleegzorgsysteem, dat in de toekomst voor die kinderen zou moeten gaan zorgen.

Een openlijke anti-migratie-opstelling

Maar al snel werd het addertje onder het gras zichtbaar. Deze honderd kwetsbare vluchtelingen worden namelijk afgetrokken van de vijfhonderd vluchtelingen die Nederland volgens het UNHCR-vluchtelingenverdrag jaarlijks moet opvangen. Dat zijn volgens alle definities échte vluchtelingen, die zorgvuldig zijn voorgeselecteerd door de UNHCR. In ruil voor deze deal heeft de coalitie verder afgesproken mensenhandel harder te straffen, procedures voor de asielaanvraag te verkorten en de verblijfsvergunning van criminele migranten sneller af te pakken.

De linkse oppositie en de achterban van CDA, D66 en ChristenUnie hoopten op een doorbraak en een humanere houding van Nederland ten opzichte van de vluchtelingencrisis. Zij zijn bedrogen uitgekomen. Want hoe cynisch kun je zijn: het officieel erkende vluchtelingkind van de UNHCR de facto vervangen voor een kind op Lesbos, dat nog de asielprocedure in moet.

En hoewel een paar oud-politici van de VVD nog wel hun schande uitspreken over deze magere toezegging van hun partij, maakt het akkoord vooral duidelijk hoezeer Nederland in het migratiedebat in de afgelopen jaren is opgeschoven van een mild positieve houding naar een openlijke anti-migratie-opstelling. Het asielbeleid lijkt bij elke deal harder te worden, zoals eerder met het afschaffen van de discretionaire bevoegdheid van de minister en nu het verkorten van de procedures. Maar de VVD heeft de hete adem van Wilders en Baudet in de nek, die om het hardst roepen dat de brand in het kamp Moria eigen schuld is en het kabinet alleen Nederlanders zou moeten helpen. We zitten slechts een half jaar voor de verkiezingen van de Tweede Kamer en de VVD kan zich blijkbaar zelfs niet meer de schijn van barmhartigheid richting vluchtelingen veroorloven. Het is daarom nogal wrang om Voordewind te horen spreken van een akkoord dat we – hoe klein ook – zouden moeten waarderen.

Het commentaar is de mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden