Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Het zwabberende rookbeleid is een harde les voor het kabinet

Opinie

Trouw

Medewerkers van het Paard van Troje roken in de rookruimte. © ANP
Commentaar

Polderen is vaak een uiterst effectieve vorm van besluitvoering, maar het is niet altijd de beste aanpak. Dat blijkt uit het zwabberend overheidsbeleid rond het rookvrije café. 

Veertien jaar geleden werd de werkplek van iedere Nederlander al wettelijk rookvrij. In afspraken met wereldgezondheidsorganisatie WHO beloofde Nederland ook de horeca rookvrij te maken. De horeca tekende protest aan en op de achtergrond was ook de tabakslobby aanwezig in Den Haag. Met succes. Eerst maakte het kabinet een uitzondering voor kleine cafés, waarin bijvoorbeeld de eigenaar roken prima vond en er geen ander personeel was. Actiegroep Clean Air Nederland wist met succes de rechter ervan te overtuigen dat die uitzondering botste met de afspraken met de WHO. Alle cafés rookvrij, kopten de kranten, maar horecagelegenheden die aparte rookruimtes konden plaatsen, bleven uitgezonderd. Wie daar zijn sigaret opstak, moest wel accepteren dat er geen bediening was.

Lees verder na de advertentie
Het is voor ho­re­ca­per­so­neel lastig nooit in de rookruimte te komen. En wat te denken van de schoonmakers?

Een mooi compromis, maar zo werkt het niet. Het is voor personeel lastig om nooit in de rookruimte te komen en niet iedere roker doet braaf altijd de deur van die ruimte dicht. En wat te denken van het personeel dat de volgende ochtend de rookruimte moet kunnen schoonmaken? Voeg daar nog aan toe de cafébezoeker die door zijn rokende vrienden onder druk wordt gezet: ‘Doe niet zo moeilijk, kom er nou even bijstaan’.

Die bezoeker kan nee zeggen, schoonmaakpersoneel uiteraard niet. Clean Air Nederland ging opnieuw naar de rechter en dinsdag zette die een dikke streep door die aparte rookruimtes.

Nu kan het gekissebis om de schuldvraag beginnen, want de horecabond wijst er terecht op dat er ondernemers zijn die de afgelopen tijd flink hebben geïnvesteerd in alle toeters en bellen die nodig zijn om de rookruimte zo veel mogelijk af te zonderen van de overige plekken waar de gasten komen. “De horeca denkt mee over een gezondere levensstijl”, zo liet een woordvoerder gisteren weten. Het is natuurlijk de vraag of een aparte rookruimte bij die levensstijl hoort en of de bond niet veel eerder zijn leden deze oplossing had moeten afraden. Ook omdat het klimaat het roken al langer ongunstig gezind is, getuige de grote steun voor de aangifte van twee longpatiënten tegen de tabaksindustrie.

Wie verantwoordelijk is voor de schade die ondernemers nu lijden, dat wordt nog flink wat juridische haarkloverij. Maar boven alles laat deze zaak zien dat een kabinet dat gezondheidsbeloftes doet, die niet halfslachtig kan uitvoeren. Dat is een les die hard nodig zal zijn bij verdere aanscherpingen van het rookbeleid die Nederland ongetwijfeld nog te wachten staan.

De mening van de krant, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Lees hier meer commentaren.

Deel dit artikel

Het is voor ho­re­ca­per­so­neel lastig nooit in de rookruimte te komen. En wat te denken van de schoonmakers?