ColumnMarijn de Vries

Het zou geen nieuws moeten zijn, maar dat is het wel: de jonge moeder Lizzie Deignan wint een koers

Marijn de Vries Beeld Maartje Geels
Marijn de VriesBeeld Maartje Geels

Negen maanden moeder zijn en dan ‘gewoon’ het algemeen klassement van een van de grootste etappekoersen ter wereld winnen. De Britse Lizzie Deignan deed het dit weekend: de wereldkampioene van 2015 schreef de Women’s Tour of Britain op haar naam, met een verschil van twee seconden op de nummer twee.

Marijn de Vries

Eigenlijk zou dit geen onderwerp voor een column moeten zijn. Laat staan dat het nieuws zou moeten zijn. Maar dat is het wel.

De meeste vrouwen stoppen met wielrennen als ze kinderen willen. Veel ploegen dringen daar zelfs op aan, of laten hun rensters geen keuze: word je zwanger, dan wordt je contract beëindigd. Word je ontslagen. Vanaf 2020 komt daar verandering in; de internationale wielerbond UCI heeft in nieuwe regelgeving het recht op zwangerschapsverlof voor koersende vrouwen opgenomen.

Voortrekker

Lizzie Deignan is hier een belangrijke rolmodel en voortrekker in. Vanaf het moment dat ze bekend maakte dat ze zwanger was, waren de bemoeienissen niet van de lucht: wil je na je bevalling opnieuw gaan koersen? Terugkomen op het hoogste niveau? Ach kindje. Dat dénk je nu misschien. Maar dat moet je toch helemaal niet willen. Let maar op, als die baby er eenmaal is, piep je wel anders. Dan heb je daar echt geen behoefte aan.

Het waren niet collega-rensters, maar vooral mannen hè, die dit zeiden. Lizzie vertrok bij haar ploeg Boels, waar ze tot dat moment jarenlang heel succesvol voor gekoerst had. Haar rotsvaste besluit bleef staan. Een paar maanden later tekende ze met dikke buik een contract bij de nieuwe vrouwenploeg van Trek. Een ploeg die in haar en haar beslissing geloofde, maar ook: een ploeg die een signaal wilde afgeven. Vrouwen worden zwanger. Wielrensters worden zwanger. Dat is geen reden om ze geen kans meer te geven. Integendeel.

Lizzie zou Lizzie niet zijn als alle opmerkingen en bemoeienissen haar niet nóg vastbeslotener maakten. Ze zou de wereld wel-eens laten zien dat het wél kon: moeder zijn en terugkeren op het hoogste niveau. In andere sporten waren vrouwen haar voorgegaan, zeer zeker, maar het wielrennen staat in dit soort kwesties toch bekend als behoorlijk ouderwets.

Blijven fietsen

Tijdens haar zwangerschap is Lizzie blijven fietsen. Niet trainen, maar gewoon: fietsen. Bewegen. Fit de bevalling in, dat helpt niet alleen topsporters maar alle vrouwen, tijdens de geboorte en ook daarna. Vrouwen met een goede conditie herstellen doorgaans razendsnel.

Na de geboorte van haar dochter Orla pakte ze het trainen langzaam weer op. De Amstel Gold Race in april was haar eerste wedstrijd terug in het peloton. Ze werd negentiende. Hoe ze het allemaal doet? Ook dat blijkt in elk interview weer een belangrijk onderwerp. Haar man Philip Deignan ging, toen Lizzie zwanger bleek, met pensioen als renner van Team Sky. Hij zorgt voor hun dochter als zijn vrouw niet thuis is.

Dat Lizzie weer zou gaan winnen was voor mij geen vraag. Ik was vooral benieuwd wanneer ze het zou doen. Negen maanden op, negen maanden af, zeggen ze over zwangerschappen. In dit geval klopt het precies. Na negen maanden is Lizzie Deignan weer in topvorm. Haar doel? Opnieuw wereldkampioen worden, dit najaar in Yorkshire, de regio waar ze geboren en getogen is.

Als ik u was, zou ik wel weten op wie ik mijn geld zou zetten.

Marijn de Vries fietst u elke maandag door het sportweekend. Lees meer van haar columns op trouw.nl/marijndevries.

Lees ook:

De catsuit van Serena Williams laat zien dat je met kind nog steeds regie hebt over het leven

We moeten het even over de catsuit van Serena Williams hebben. Die zwarte, met de roze tailleband. De catsuit die ze de komende editie van Roland Garros niet meer mag dragen, omdat het ‘respectloos’ en ‘grensoverschrijdend’ zou zijn.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden