null Beeld

CommentaarOneLove

Het woord ‘respect’ werd alom gekaapt in OneLove-actie

Redactie Trouw

Zaterdag droeg Orkun Kökçü weer gewoon de aanvoerdersband bij Feyenoord. Een dag eerder had de KNVB een nieuwe OneLove-actie geschrapt. Zo smoorde voorlopig een actie voor inclusiviteit, een actie van goede bedoelingen, waar de Nederlandse profvoetbalclubs zich achter schaarden en waarvan de regenboogband van hun aanvoerders een symbool zou zijn. Volgens gekende patronen van deze tijd viel het woord ‘respect’ te pas en te onpas.

Kökçü, moslim, wilde de band uit geloofsovertuiging niet dragen. Hij verklaarde wel respect te hebben ‘voor iedereen ongeacht religie, achtergrond of kleur’. Waarom dan niet juist die band gedragen, die stáát daar toch voor, vroeg oud-voetballer Pierre van Hooijdonk in het praatprogramma Studio Voetbal. Tafelgasten Ibrahim Afellay en Karim El Ahmadi, ex-profs met een islamitische achtergrond, gaven geen antwoord. Homofobie werd niet benoemd. Ze vroegen om respect voor Kökçü.

Hier wringt nogal iets. Zij die het in de dagen van ophef erna opnamen voor Kökçü (en voor Excelsior-aanvoerder Redouan El Yaakoubi, die de band ook niet droeg), stelden dat het dragen van een band niet kan worden opgelegd. Ze vroegen op de keper beschouwd om respect voor een geloofsovertuiging die kennelijk mensen buitensluit – zoals overigens ook die van christelijke strenggelovigen.

Het dragen van de band is niet opgelegd

Nee, het dragen van een band mag niet worden opgelegd, een opvatting mag niet worden opgedrongen. Dat is ook niet gebeurd. Vorige week droeg een ander bij Feyenoord de aanvoerdersband. Dat Feyenoord Kökçü nu weer aanvoerder laat zijn, is niet sterk. Natuurlijk heeft de speler recht op zijn opvattingen, maar een aanvoerder is meer dan een individuele speler. Hij draagt ook de club uit. Ook dat wringt: Feyenoord zegt zich achter OneLove te scharen en laat een aanvoerder in ere die dat in gebaar niet deed.

Dit is een ondermijnend signaal in de strijd tegen homofobie in de voetbalwereld. Daarin is nog een lange weg te gaan, en daar kan cynisch over worden gedaan: één zo’n bandje helpt daar niet tegen. Dat is natuurlijk waar. Toch kan er ook enige hoop zijn: het mag langzaam gaan, maar belangenorganisaties constateren vooruitgang in de acceptatie binnen de voetbalwereld.

Ideaal zal het ook hierin nooit worden, maar je kunt alleen verder komen als je ergens kunt beginnen. Zo’n mogelijk begin is nu alweer gefrustreerd. De KNVB wil verder met OneLove, de actie is niet definitief geschrapt. Het is te betreuren dat de actie niet meteen wordt doorgezet, of misschien niet kon worden doorgezet nadat een initiatief voor verdraagzaamheid binnen de kortste keren uitmondde in tegenstellingen, waarbij het woord ‘respect’ alom werd gekaapt.

Respect – wie kan ertegen zijn? Maar de daad van Kökçü en de halfbakken opstelling van Feyenoord zijn er moeilijk mee te rijmen.

Het commentaar is de mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden