Commentaar

Het werk van de Provinciale Staten is onmisbaar en verdient meer waardering

In Rotterdam worden borden geplaatst voor de verkiezingen van de Provinciale Staten. Beeld ANP

Ze schijnen nog te bestaan, de kiezers die oprecht geïnteresseerd zijn in hoe hun provincie bestuurd wordt en wat daarbij de grote politieke vragen zijn. 

Deze kiezer leest wellicht de programma’s van de verschillende partijen of volstaat met het invullen van één van de vele stemwijzers op internet. Al is volstaan hier het verkeerde werkwoord. Deze groep kiezers moet gekoesterd worden en verdient bescherming tegen het geweld dat landelijke politici dezer dagen over hen uitstorten.

Alles lijkt te draaien bij deze verkiezingen, en in de campagne die zich de komende twee weken steeds nadrukkelijker over de kiezer heen komt, om de politieke verhoudingen in de Eerste Kamer. Daarmee doen politici en – laten we vooral eerlijk zijn – ook de media het aloude gebouw van Rudolf Thorbecke groot onrecht. De twaalf provinciale volksvertegenwoordigingen worden genegeerd en de specifieke rol van de Eerste Kamer wordt miskend.

Het is niet uniek voor de komende verkiezingen, maar het gaat wel van kwaad tot erger nu sommige partijen 20 maart al uitriepen tot de dag van het referendum over het lot van het derde kabinet-Rutte. Alsof een voor de coalitie ongunstige uitslag de premier onmiddellijk zal doen besluiten zijn ontslag en dat van zijn kabinetscollega’s bij de koning te zullen vragen. Een ongunstige uitslag, in dit geval het verlies van de meerderheid in de Eerste Kamer, maakt het regeren voor dit kabinet lastiger, maar zeker niet onmogelijk.

Een mooie opkomst bij de verkiezingen valt altijd toe te juichen. Die is bij Statenverkiezingen traditioneel lager dan bij verkiezingen voor de gemeenteraden, laat staan die voor de Tweede Kamer. Mocht een eventueel hogere opkomst straks verklaard moeten worden uit de bedrieglijke voorstelling van zaken door partijen als de PVV, Forum voor Democratie en de Socialistische Partij, dan is er niets om tevreden over te zijn.

Die voorstelling van zaken zal immer onherroepelijk tot teleurstelling leiden. Sterker, het zal het vooroordeel dat ‘ze daar in Den Haag toch nooit naar ons soort mensen luisteren’ slechts versterken.

Partijen op de flanken van de politiek – ter linker- en ter rechterzijde – laden daarmee een zware verantwoordelijkheid op zich. Er worden mogelijkheden geschetst en verwachtingen gewekt waarvan elk weldenkend mens nu al kan weten dat het zo zeker niet zal gaan.

Onderwijl dient bewondering en grote waardering te worden uitgesproken voor al die leden van Provinciale Staten die de afgelopen, en de komende vier jaar hun uiterste best hebben gedaan/zullen doen om hun provincie vorm te geven. Dat zij bij deze verkiezingen genegeerd worden, doet niets af aan de onmisbaarheid van hun werk. 

Het commentaar is de mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren. Meer commentaren leest u op trouw.nl/commentaar.

Lees ook:

De Statenverkiezingen zijn géén referendum over het kabinet-Rutte

De landelijke politiek heeft de Provinciale Statenverkiezingen gekaapt. Maar in de valse voorstelling van zaken dat de kiezer zich die dag uitspreekt over de Haagse coalitie, schuilt een groot gevaar.

De Provinciale Statenverkiezingen zijn niet echt een feest van de democratie

Over ons stelsel in grote lijnen niets dan goeds, schrijft columnist Hans Goslinga, “maar die indirecte verkiezingen zijn een anomalie, die politici tot onwaarachtigheid verleidt en getuige de geringe opkomst burgers afstoot”.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden