AntwoordenOp de vraag van Monic

Het vliegtuig naar Lesbos: niets doen was geen optie meer, vinden veel lezers

De Boeing van ‘We Gaan Ze Halen’ (WGZH) vloog leeg weer terug. Donateurs hebben geen spijt.

Helemaal waard

Natuurlijk wist ik dat mijn gedoneerde geld niet het effect zou hebben dat het beoogde: 189 vluchtelingen van Lesbos naar Nederland halen. Maar ik wist wel zeker dat helemaal niets doen geen optie was, want dat is wat er in werkelijkheid steeds is gebeurd. Nu even geen woorden maar daden, die ons allemaal weer stemden tot nadenken. Het was het geld helemaal waard.
Tineke Sietsma Heino

Publiciteitsstunt

Jammer van de enorme kosten voor een publiciteitsstunt. Die 50.000 euro had beter besteed kunnen worden aan de organisatie ‘Because We Carry’. Zij doen al ruim vijf jaar effectief vrijwilligerswerk op Lesbos.
Goof Snoek Mook

Eigen achterban overtuigen

Waarom zet WGZH, wanneer het menens is, niet in op het overtuigen van de eigen kerkelijk-politieke achterban? Waarom stemmen, naast ministers en staatssecretarissen, de fracties van CU en CDA consequent in met het betreffende VVD-beleid in het kabinet? Waar is het morele appel van WGZH op deze politieke beslissers? Zij, en niemand anders, hebben het lot van de beoogde vluchtelingen in handen.
Robert Scholma Zwolle

Geen spijt

Ik wist dat het niet zou gaan gebeuren, maar ergens diep in mijn hart hoopte ik op een wonder... 189 mensen? Al was het er maar één, één druppel op de gloeiende plaat, je zal maar net diegene zijn die die druppel op zijn hoofd krijgt. Ik heb geen spijt van mijn donatie, integendeel, zou het morgen weer doen.
Martha v d Bijl Marum

Aandacht

Het is wel bedroevend dat ook deze actie niet leidt tot een gastvrij onthaal voor een groep vluchtelingen. Het geld is weliswaar niet weggegooid, want er is aandacht gevraagd, maar het zou nog beter besteed zijn wanneer het vluchtelingen voor onze deur zou hebben neergezet.
Margreet Pouw Haren

Zelfbevlekking

Gelet op media-aandacht, politieke debatten en protesten van actiegroepen is er voldoende aandacht voor de hopeloze situatie van vluchtelingen op Lesbos. Er lijkt met deze actie sprake van ‘zelfbevlekking’ (kijk ons deugen), zinloze CO2-uitstoot en weggegooid geld, met als enig doel het ‘asociale’ Nederlandse vluchtelingenbeleid te duiden. Dit met valse hoop voor mensen die al jaren in grote nood verkeren.
Johan Sijtsema Rosmalen

Geen weggegooid geld

In die 50.000 euro zat een klein beetje van mij. Ik doneerde in het besef dat de kans dat de actie zou slagen klein was. Toch is het geen weggegooid geld. We hebben geïnvesteerd in het land waarin we willen wonen: een welvarend land waar we ons bewust zijn van onze privileges en waar we dus mensen aan de randen van ons rijke continent niet laten verkommeren. Als onze overheid niet bereid is basale medemenselijkheid te tonen, dan moeten haar burgers dat doen.
Inge van der Weijden Deventer

Monic Slingerland is chef van de opinieredactie. Elk weekend stelt ze een vraag aan de lezers, op woensdag verschijnt een selectie van de antwoorden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden