CommentaarBreuk met LTO

Het vertrek van LTO-voorman Calon is slecht voor de polder

Wat ging er mis tussen LTO Nederland en Marc Calon, de voortijdig gesneefde voorzitter van deze eens zo machtige boerenlobbyclub? Alles wijst erop dat Calon is gestruikeld over het stikstofdossier. De boeren kunnen zich niet langer drukken, vindt het kabinet. Ze moeten dus een substantiële bijdrage leveren om de natuur te bevrijden van de stikstofdeken die al decennialang over het land ligt.

Deze uitkomst staat haaks op wat in agrarische kringen een jaar lang is gehoopt en er is hard tegen gestreden, bijvoorbeeld door met trekkers snelwegen te blokkeren en het Malieveld te bezetten. Dit stikstofplan is dus niet het plan van de boeren en het heeft ook LTO sterk verdeeld. Een deel van LTO vindt bijvoorbeeld dat Calon te ver is gegaan om als eerste het Landbouw Collectief de rug toe te keren, dé spreekbuis van het boerenbelang van afgelopen jaar. Bij het collectief waren liefst dertien boze boerenclubs aangesloten.

Daar komt bij dat het vertrouwen in LTO al veel eerder tanende was, bleek eerder uit het onderzoek ‘Staat van de boer’ van Trouw. Liefst 77 procent van de ondervraagde boeren voelde zich in 2018 al slecht vertegenwoordigd door LTO, dat vooral oog zou hebben voor de grote boer met veel dieren of veel land. Negen van de tien boeren, bleek toen ook, hunkerden naar een sterke man, om de crisis op het platteland te bezweren.

En die sterke man werd, een jaartje later, uiteindelijk veel meer gevonden in het type Mark van den Oever, met zijn radicale Farmers Defence Force, dan in Calon. Hoe vaak de laatste zich ook liet fotograferen op zijn trekker, hoe ongepolijst en ondiplomatiek hij zich ook uitliet: vooral op sociale media zijn hij en LTO door Van den Oever en de zijnen effectief geframed als ‘verraders van het boerenbelang’, als ‘judassen’ die gemene zaak maakten met de Haagse politiek. En Den Haag staat voor veel boeren nu eenmaal voor regeltjes die hun vrijheden beperken.

Het vertrek van Calon laat ook zien dat LTO, ooit ’s lands machtigste landbouwlobby, zich in een diepe crisis bevindt. Een deel van de organisatie voelt zich duidelijk aangesproken door de radicale koers van Farmers Defence Force en dat zal niet zonder gevolgen blijven voor het polderoverleg. Toch: de harde acties van het afgelopen jaren hebben per saldo maar weinig opgeleverd. Een gezond boerenverstand is voldoende om daarvan de les te kunnen begrijpen.

Het commentaar is de mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden