Commentaar

Het vergroten van de macht van het gekozen lokaal bestuur kan een steeds groter probleem worden

Het gemeentehuis van Brunssum.Beeld rv

Het gebeurt niet vaak dat een burgemeester aftreedt omdat hij de integriteit van het bestuur in zijn gemeente niet langer kan garanderen. 

Burgemeester Luc Winants van het Limburgse Brunssum zette vorige week die stap. Aanleiding is de weigering van de gemeenteraad om een wethouder, Jo Palmen, uit zijn ambt te zetten. Een onderzoek naar Palmen wees uit dat er rond hem grote integriteitsrisico’s bestaan, onder meer omdat hij in een juridische strijd met de gemeente is verwikkeld over een stuk grond.

Brunssum is een dorp met problemen. Gemiddeld iedere week wordt er een hennepplantage opgerold, er zijn drugsbendes actief en onlangs werden bussen met stenen bekogeld. Na het sluiten van de mijnen is het dorp, onderdeel van de regio Parkstad, er nooit meer helemaal bovenop gekomen; er wonen veel uitkeringsgerechtigden en de werkloosheid is hoog. Jonge mensen met een hogere opleiding vertrekken veelal.

Ook het openbaar bestuur is kwetsbaar. Enkele ambtenaren en politici zijn in het recente verleden aangehouden wegens het schenden van de integriteit, variërend van witwassen tot corruptie tot het telen van hennepplanten. Jo Palmen werd in de jaren negentig, toen hij raadslid was, veroordeeld voor valsheid in geschrifte. Hij leidt nu een lokale partij, de grootste fractie in de raad.

Achterliggend probleem is dat een burgemeester over weinig machtsmiddelen beschikt. De gemeenteraad benoemt de wethouders en heeft sinds 2001 bovendien grote invloed op de positie van de burgemeester zelf. Die wordt officieel benoemd door de koning, maar de keuze van de raad is vrijwel altijd doorslaggevend.

Als de burgemeester in conflict geraakt met de raad resteren daarom alleen symbolische stappen, zoals aftreden. Dat is de prijs voor het vergroten van de macht van het gekozen lokaal bestuur, een stap die nodig was om de politiek dichter bij de burger te brengen. Dat kan wel een steeds groter probleem worden, zeker gezien het feit dat gemeenten in onder meer Brabant en Limburg geregeld reppen van pogingen van de onderwereld om via het bestuur invloed te krijgen op de bovenwereld. Het is in dit licht wijs na te denken over het opzetten van een soort noodremprocedure.

In Brunssum valt nu vooral te hopen dat de andere lokale bestuurders gaan beseffen dat zelfs de schijn van belangenverstrengeling moet worden vermeden, wil het publiek vertrouwen houden in de politiek in brede zin. De raad, of liever nog de wethouder zelf, moet bij zinnen komen, tenminste totdat vervolgonderzoek de schijn van belangenverstrengeling heeft weggenomen. En anders valt te hopen dat bij de verkiezingen in maart hun handelwijze door de kiezers stevig wordt afgestraft.

De mening van de krant, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Lees ook: Kwestie Brunssum blijkt lastiger dan Sint-Maarten.

En lees hier alle eerdere commentaren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden