Beeld Trouw

Commentaar Boerkaverbod

Het verbod dreigt van de boerka een geuzenkleed te maken

Hartje zomer, vandaag, is het zogenoemde boerkaverbod ingegaan, het verbod op het dragen van gezichtsbedekkende kleding in openbare ruimtes. Het verbod is na dertien jaar van voorbereiding en gedoe ingevoerd en is vooral gericht op moslimvrouwen die een nikab dragen, een kledingstuk dat hun lichaam op de ogen na verbergt. 

Als het verbod al een probleem oplost, heeft het zeker ook nieuwe gecreëerd. Dat betreft de hand­having. Want hoe belangrijk vinden de overheid, het openbaar vervoer en ziekenhuizen dit? Of scholen, na de vakantie? En als ze willen handhaven, hoe doen ze dat dan? Onduidelijkheid hierover kan tot verwarring en onzekerheid leiden in ziekenhuizen, in bus of trein, bij politiebureaus. In Nederland zijn naar schatting twee- tot vierhonderd vrouwen die een nikab dragen. Het gaat niet om grote aantallen dus. Het verbod is dan ook een voorbeeld van symboolwetgeving.

Wanneer het op de praktijk aankomt, dreigt die symboolwetgeving zelf ook weer een symbool te worden. Van intolerantie bijvoorbeeld. Hoe afstotend het beeld van een in nikab gehulde vrouw kan zijn, vrijheid van godsdienst vraagt toch om respect voor de vrouw die ervoor kiest deze te dragen. Onderzoek wijst overigens uit dat dit kledingstuk meestal uit vrije wil wordt gedragen en zelden gedwongen.

Ja, het is irritant

Zeker is het irritant om bij een ontmoeting niet de gezichtsuitdrukking van de ander te kunnen zien, maar het is de vraag of die irritatie zo groot kan zijn, dat een buschauffeur zich gedwongen ziet om naar de letter van de wet een passagier de toegang te weigeren en daarvoor de dienstregeling op te houden en overige passagiers te dwingen te wachten tot de orde is hersteld. Of dat een school een moeder de toegang tot het schoolplein moet weigeren.

Het al dan niet handhaven kan ook de verhouding met moslims op scherp zetten, ook al hebben de meesten niets op met boerka of nikab. Wat schiet de samenleving daarmee op?

Handhaving van het verbod zorgt ervoor dat een vrouw die ervoor kiest zich in een nikab te hullen het zichzelf moeilijk maakt en zichzelf de toegang ontzegt tot allerlei instellingen. Strikt handhaven van het ‘boerkaverbod’ kan er daarom toe leiden dat het dragen van bedekkende kleding juist symbool wordt van vrijheid. De nikab wordt dan een soort ‘geuzenkleed’ voor vrouwen die niet bang zijn om voor hun overtuiging uit te komen en die daar een prijs voor willen betalen. Het verbod leidt dan niet tot minder, minder, maar tot meer, meer nikabs. En dat was nu juist niet de bedoeling.

De mening van de krant, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden