CommentaarICC

Het Strafhof verdient meer steun

null Beeld

Er valt een hele hoop op het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag aan te merken, laten we dat voorop stellen. Het tribunaal, in 2002 opgericht om oorlogsmisdadigers te vervolgen, is de afgelopen twee decennia vooral een tandeloze tijger gebleken. De negenhonderd mensen die voor het ICC werken en die 150 miljoen euro per jaar kosten, zijn er in achttien jaar tijd in geslaagd om zeventien mensen voor de rechter te brengen. In al die tijd zijn acht verdachten veroordeeld en werden er vier vrijgesproken.

De cijfers wijzen op een groot probleem dat het functioneren van het ICC belemmert: het gebrek aan medewerking uit een deel van de wereld. Weliswaar heeft het ICC 123 lidstaten die zich confirmeren aan de jurisdictie van het hof, maar dat geldt niet voor de machtigste landen in de wereld: China, Rusland en de Verenigde Staten. Die staten werken maar mondjesmaat mee, en in ieder geval alleen als het hen zelf uitkomt. Die beperkte slagkracht speelt het ICC parten, en heeft ertoe bijgedragen dat tot dusver vooral misdaden in Afrikaanse landen onderwerp van onderzoek en vervolging zijn geweest.

Nederland zou zich veel harder mogen maken voor het ICC

De huidige hoofdaanklager van het Hof, de Gambiaanse Fatou Bensouda, probeert sinds haar aantreden in 2012 de eenzijdige focus op Afrika te doorbreken. Zo is zij begonnen met een onderzoek naar oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid in Afghanistan. In dat onderzoek kijkt zij niet alleen naar misdaden die sinds 2003 begaan zijn door het Afghaanse leger en de Taliban, maar ook naar mogelijke oorlogsmisdaden door Amerikaanse militairen. Afghanistan is lid van het ICC en valt binnen de jurisdictie van het hof.

Dat nu blijkt tegen het zere been van de regering-Trump die vindt dat het Hof hoe dan ook van Amerikanen moet afblijven. Dat leidde vorig jaar al tot een inreisverbod voor Bensouda in Amerika, waardoor ze daar geen onderzoek kan doen. Deze week volgde een nog draconischer maatregel: zij werd samen met een collega door Washington op een zwarte (sanctie)lijst gezet van mensen die als bedreiging voor de nationale veiligheid worden gezien. Dat is een ongekende maatregel tegen een medewerker van een internationale organisatie.

Het Hof heeft geschokt gereageerd op deze intimidatietactiek, en ook Frankrijk en Duitsland hebben Washington met klem gevraagd Bensouda van de lijst af te halen, een maatregel die ze respectievelijk een ‘grove aanval op het Hof’ en een ‘grote fout’ noemen. De reactie van de Nederlandse minister van buitenlandse zaken Blok, namelijk dat hij ‘teleurgesteld’ is, steekt daar nogal bleekjes bij af. Als gastheer zou Nederland zich veel harder mogen maken voor het ICC, dat gerechtigheid zoekt voor slachtoffers van de ergste misdrijven die er zijn, en dat door het machtigste land ter wereld nu zo genadeloos ondermijnd wordt.

Het commentaar is de mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden