Het recht om 'yindao' (vagina) te schreeuwen in China

Yindao yindao yindao! Dit zijn de woorden die de studenten op Fudan universiteit afgelopen week luidkeels in de theaterzaal riepen. Yindao is het Chinese woord voor vagina en het stuk dat werd opgevoerd was de Chinese versie van de Vagina Monologen.

Niet bepaald bijzonder zou je denken, maar het opvoeren van een stuk waarin het woord vagina minstens een paar honderd keer wordt gezegd, bracht heel wat opschudding teweeg in China. De zaal was dan ook stampvol en de rij vormde zich al uren voordat de deuren waren geopend.

In China werd het stuk voor het eerst opgevoerd in 2003 door Sun Yat Sen universiteit en sindsdien is het een strijd geweest om het voor een groot, commercieel, publiek op te voeren. Hoewel in Beijing een poging werd gedaan om het op het toneel te brengen, werd dat initiatief al gauw door de autoriteiten verhinderd.

In Shanghai was de klimaat iets liberaler, maar de titel werd veranderd in de 'V Monologen'. Een aanpassing die volledig voorbij gaat aan het doel van de Vagina Monologen. Tot op heden is het erg moeilijk om het stuk op te voeren in een commerciële context. Als een 'academisch' stuk wordt het gedoogd, maar ook dat is afhankelijk van de universiteit.

Dat een toneelstuk als de Vagina Monologen nog steeds niet vrijelijk opgevoerd mag worden in China bewijst maar weer dat er nog steeds geen gelijkheid tussen mannen en vrouwen bestaat in China en dat seksuele vrijheid nog in de kinderschoenen staat.

Ondanks verwijzingen naar het communistische tijdperk waarin vrouwen dezelfde rechten verkregen als mannen, wordt tot op heden de strijd voor gelijkheid gevoerd en het recht om 'vagina' te schreeuwen voor een groot publiek. Het communisme heeft niet zozeer gelijkheid van de seksen gebracht, maar een verdringen van vrouwelijkheid en seksualiteit.

Anno 2011 kan het woord 'yindao' alleen onbeschaamd in academisch context worden gebruikt. Ondanks alle ontwikkelingen die China doormaakt, loopt het nog steeds ver achter op het gebied van seksuele bewustzijn en acceptatie van expliciete uitingen van vrouwelijke ervaringen. De lange rij van nieuwsgierige studenten (mannen en vrouwen) biedt hoop voor een wellicht 'yindao-vriendelijke samenleving'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden