Commentaar

Het pensioenakkoord verdient een compliment

Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Wouter Koolmees presenteert met de sociale partners het pensioenakkoord. Beeld Werry Crone

Minister Wouter Koolmees van sociale zaken verdient een compliment voor de wijze waarop hij alsnog belangrijke partijen uit de samenleving en uit de politiek achter een hervormingsplan voor het stelsel van oudedagsvoorzieningen heeft weten te krijgen. 

Daarvoor moet het kabinet wel een grote zak geld uittrekken. Geld dat ten koste wordt gebracht van het zogenoemde houdbaarheidstekort van de overheid. Dat is een ongerijmdheid. Juist met het oog op de vergrijzing en de daarmee te verwachten extra overheidsuitgaven voor bijvoorbeeld de zorg is het niet logisch dat het houdbaarheidstekort (of het overschot) wordt vergroot (respectievelijk verkleind). De vergrijzing was nu juist een van de belangrijkste redenen voor een hervorming van de oudedagsvoorzieningen.

Er zitten in het akkoord meer ongerijmdheden. Zo zit er niet veel ratio achter de bevriezing van een beperkt aantal jaren van de AOW-gerechtigde leeftijd op 66 jaar en vier maanden. Mensen geboren in 1954 en 1955 profiteren daar nu van. Dat is ze van harte gegund, maar het is en blijft slechts een offer in de richting van de oudere generatie.

Eindoordeel

Kritiek op het akkoord met al die ook technisch zeer ingewikkelde maatregelen is mogelijk en moet ook worden geleverd. Maar het eindoordeel kan alleen maar positief zijn. Rond pensioenen en rond de pensioengerechtigde leeftijd is de maatschappelijke onrust inmiddels zo groot dat er iets moest gebeuren. Gezien de aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid dat zonder maatregelen het pensioen van meer dan een miljoen pensioengerechtigden per 1 januari zou moeten worden gekort, is het akkoord ook geen dag te vroeg.

Het is ook een goede zaak dat de PvdA en GroenLinks hun nek uitsteken en het akkoord van politieke steun voorzien. Je kan wel langs de zijlijn blijven roepen dat het allemaal niks is en dat de AOW-leeftijd terug moet naar 65, maar dat is ten eerste onbetaalbaar en ten tweede draai je de kiezer daarmee een rad voor ogen. Leuk voor je positie in de peilingen, slecht voor het land.

Het akkoord ligt nu bij de leden van de FNV voor een oordeel. Dat is op zich prima. Maar het zou een heel slechte zaak zijn als, mocht het referendum voor Koolmees negatief uitpakken, ook het akkoord van tafel is.

De doorslaggevende stem over het pensioenakkoord kan niet aan leden van één vakcentrale worden overgelaten. Hetzelfde geldt voor het CNV. Het is goed te weten hoe leden van de vakcentrales er over denken, maar het zou niet meer mogen zijn dan dat. Het zou ook niet van invloed mogen zijn op de vraag of GroenLinks en PvdA het pensioenakkoord blijven steunen.

Het commentaar is de mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren. Meer commentaren leest u op trouw.nl/commentaar.

Lees ook:

Een pensioenakkoord, klimaatmaatregelen: ineens kan het niet op voor Rutte III

Hoezo tobberig en weinig daadkrachtig? Het kan opeens niet op voor het kabinet: na vele jaren discussie ligt er een pensioenakkoord.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden