Commentaar

Het pensioenakkoord is broodnodig

null Beeld ANP
Beeld ANP

Bij wijzigingen in een stelsel van aanvullende pensioenen gaat het al gauw over grote zaken met belangrijke principiële kanten.

Trouw

In de Sociaal-Economische Raad (Ser) en tussen de organisaties van werkgevers en werknemers onderling wordt momenteel onderhandeld over een advies aan het kabinet voor de inrichting van een nieuw, toekomstbestendig pensioenstelsel. Het zal moeilijk zijn voor een dergelijk belangrijk onderwerp geen al te grote woorden te bezigen.

Alles draait bij pensioenen om grote zaken als inkomenszekerheid, ook op latere leeftijd, en solidariteit. Solidariteit tussen jongere en oudere generaties, tussen hogere en lagere inkomens en tussen werkenden en niet-werkenden. Dat de sociale partners er langer over doen dan minister Wouter Koolmees van sociale zaken hoopte en verwachtte, is zo bezien niet verwonderlijk. Beter een gedegen en solidair stelsel, dan een advies dat weliswaar de sociale vrede dient maar op de langere termijn de problemen niet oplost.

Nederlandse ouderen hebben het relatief goed. In internationale vergelijkingen scoren ze wat inkomen en inkomenszekerheid betreft bovengemiddeld, zoals minister van financiën Wopke Hoekstra eerder deze week nog terecht opmerkte. Maar zeker wat inkomenszekerheid betreft zijn de grenzen van het Nederlandse stelsel van aanvullende pensioenen in zicht. Aanvullende pensioenen worden al jaren niet aangepast aan de inflatie, laat staan aan de welvaartsstijging. Mocht er niets veranderen in het stelsel, dan dreigen op korte termijn bij meerdere pensioenfondsen kortingen op de uit te keren pensioenen.

Rooskleurig

In het verleden werd de toekomst van het pensioen te rooskleurig voorgesteld. Ook de vakbeweging kan niet anders dan erkennen dat regelingen soberder moeten worden, willen jongere generaties niet uiteindelijk heel veel premie betalen om na het bereiken van de pensioenleeftijd te bemerken dat dit in hun uiteindelijke pensioenuitkering niet tot uitdrukking komt.

Dat is een bittere pil om te slikken, maar om een solidair en robuust stelsel te redden dient te worden erkend dat het ideale hier de vijand van het goede kan zijn.

De vakbeweging heeft signalen afgegeven dat met haar beter zaken kunnen worden gedaan als er een oplossing komt voor de snelheid waarmee de AOW-leeftijd nu omhoog gaat. Vooral voor mensen met zware beroepen is die hogere AOW-leeftijd een groot struikelblok.

Hoe moeilijk het ook zal zijn om in een algemene regeling onderscheid te maken tussen zware en niet-zware beroepen, het loont de moeite een poging te wagen. Om een nieuw stelsel mogelijk te maken en omdat er een duidelijk probleem mee kan worden opgelost.

De mening van de krant, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren. Eerdere afleveringen zijn hier te vinden: trouw.nl/commentaar.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden