OpinieChristelijke politiek

Het past het CDA niet om IS-vrouwen hun Nederlanderschap te ontnemen

null Beeld

Het CDA wil een minder rechtse koers varen. Laat de partij dan eerst menselijker omgaan met IS-vrouwen en hun kinderen, adviseert Ad Corten, oprichter van Platform Kinderen terug uit het Kalifaat.

Ad Corten.

Bij de uitspraak in de strafzaak tegen vijf IS-vrouwen, deze maand, woog de rechtbank in Rotterdam mee dat de vrouwen het afgelopen jaar extra geleden hadden onder de voortdurende dreiging van de IND met het afnemen van hun Nederlanderschap. De rechtbank vond dit een reden om een lagere straf op te leggen. Het Openbaar Ministerie is intussen tegen deze uitspraak in beroep gegaan, omdat het vindt dat de dreiging van het afnemen van het Nederlanderschap geen reden is tot straf­vermindering.

Behalve vanuit de Rotterdamse rechtbank is er de afgelopen tijd ook vanuit andere sectoren van de overheid kritiek geuit op het beleid om door te gaan met het afnemen van het Nederlanderschap bij mensen die veroordeeld zijn wegens terrorisme. Het ministerie van Justitie en Veiligheid, de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming, een aantal Nederlandse burgemeesters en Reclassering Nederland riepen de regering al op om ermee te stoppen.

Want het afnemen van Nederlanderschap leidt tot risico’s voor de maatschappij. Gedetineerden die na vrijlating hun Nederlanderschap verliezen, kun je doorgaans niet uitzetten. Zij komen dan als illegale vreemdeling in een uitzichtloze situatie zonder inkomen, onderdak of verzekering.

De minister heeft deze bezwaren tot nu toe naast zich neergelegd, omdat de wet steun krijgt van een rechtse meerderheid in de Kamer. Eind 2021 is de wet op het afnemen van het Nederlanderschap verlengd met steun van CDA, VVD en extreemrechts.

Spijt betuigd

Omdat de partijstandpunten tot nu toe onveranderd zijn, durft de oppositie het onderwerp niet opnieuw aan te kaarten in de Kamer omdat zij bang is dat een motie om de wet af te schaffen zal worden weggestemd.

Interessant hierbij is het standpunt van het CDA. Deze partij gaf eind 2021 in de Kamer de doorslag bij het besluit de bestaande wet te handhaven. Merkwaardig, omdat het congres de partij een paar maanden eerder had opgeroepen zich in te zetten voor het terughalen van IS-vrouwen en kinderen uit Syrië. Het kan toch nooit de bedoeling zijn geweest om de vrouwen na het einde van hun straf weer het land uit te zetten, al dan niet samen met hun kinderen?

Blijkbaar is er binnen het CDA een kern die zich weinig aantrekt van de resoluties van het partijcongres, en die de goede verstandhouding met rechtse fracties niet op het spel wil zetten voor een paar IS-vrouwen. Maar deze vrouwen hebben al meermaals hun spijt betuigd van de misstap die ze gemaakt hebben. Ze willen niets liever dan – samen met hun kinderen – weer deel uitmaken van onze maatschappij.

Een eigen profiel

Binnen het CDA is de laatste maanden een discussie op gang gekomen over de vraag hoe de partij een duidelijker eigen profiel kan krijgen en zich kan onderscheiden van rechtse partijen. Misschien zou een koerswijziging ten aanzien van het afnemen van het Nederlanderschap bij IS-vrouwen een mooie manier zijn. Dan zou dit wetsartikel ook teruggedraaid kunnen worden.

Volgens een van de advocaten van de vrouwen is het afnemen van de nationaliteit een typisch Nederlandse obsessie. Geen enkel ander Europees land (behalve Engeland) is hierop zo sterk gebrand. Alle andere landen hebben hun vrouwen en kinderen teruggehaald uit Syrië om de kinderen weer een toekomst te geven in hun eigen land.

Nederland heeft de vrouwen alleen teruggehaald om ze te kunnen straffen, hen daarna hun Nederlanderschap af te nemen en ze vervolgens uit te zetten naar een ander land. Een merkwaardig beleid voor een land dat zich in het verleden altijd opwierp als beschermer van de mensenrechten.

Lees ook:

Tot drie jaar celstraf voor Nederlandse IS-vrouwen

Vier Nederlandse vrouwen hebben gevangenisstraffen gekregen omdat zij in Syrië terreurstrijders hebben geholpen. Een vijfde vrouw werd vrijgesproken.

De toekomst ziet er somber uit voor yezidi’s in Irak. ‘Ze zeggen: ga toch naar Europa’

Eerst was het de terreurgroep IS, die yezidi’s in Irak van hun land verjoeg en vermoordde. Nu zijn het Iran en Turkije die om dat land strijden, en zetten sjiieten hun stempel op de yezidi-regio.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden