Commentaar

Het nieuwe kabinet zal betekenisvolle stappen kunnen gaan zetten

Premier Rutte presenteert het regeerakkoord, coalitiegenoten Segers, Pechtold en Buma kijken toe.  Beeld ANP
Premier Rutte presenteert het regeerakkoord, coalitiegenoten Segers, Pechtold en Buma kijken toe.Beeld ANP

Vertrouwen in de toekomst is in een land als Nederland niet meer dan terecht. Zeker, er zijn meerdere buitengewoon ingewikkelde maatschappelijke problemen, de immer nog voortdurende opwarming van de aarde is daarbij niet de geringste.

Trouw

Maar als in een land als Nederland, met een relatief goed georganiseerde en grosso modo welvarende samenleving, het vertrouwen in de toekomst al zou dalen tot een zorgwekkend niveau, dan is er voor andere samenlevingen wellicht helemaal geen hoop meer.

Het derde kabinet-Rutte wil werken aan meer vertrouwen in de toekomst. Het is het motto geworden van het regeerakkoord dat VVD, CDA, D66 en ChristenUnie gisteren presenteerden. De vier partijen blijken de verkiezingsuitslag van 15 maart, die leidde tot een versplinterde Kamer en dwong tot een coalitie met vier partijen, zo te interpreteren dat de zorgen van de gewone Nederlander centraal moeten staan.

Betekenisvolle stappen

De formatie breekt wat duur betreft inmiddels records. Een vrijwel onvermijdelijk gevolg van die ingewikkelde uitslag, maar, naar nu blijkt, met een resultaat dat gezien mag worden. Pessimisten gingen ervan uit dat akkoorden tussen vier partijen slechts bleke compromissen kunnen opleveren en dat goed op de winkel passen het hoogst haalbare zou zijn. Zij krijgen ongelijk. Het nieuwe kabinet zal wel degelijk op een aantal terreinen, zoals het klimaatbeleid of het verouderde belastingstelsel, betekenisvolle stappen kunnen gaan zetten. Er komen nieuwe investeringen in het defensie-apparaat en ook het onderwijs mag zich verheugen in meer aandacht.

Op vrijwel geen enkel terrein wordt pas op de plaats gemaakt, omdat hier vier partijen onderhandelden die ideologisch te verschillend zijn.

Uiteraard valt niet elke keuze van de nieuwe coalitie toe te juichen. Het uitblijven van een nieuw (uitgebreider) kinderpardon is daarvan een voorbeeld. Net als het achterblijven van de laagste inkomens.

Fundamenteler is echter de ideologisch keuze van de coalitie uitdrukkelijk de boosheid van de gewone Nederlander te willen wegnemen. Daarin zit impliciet de erkenning dat groepen in de afgelopen jaren harder zijn aangepakt dan anderen en dat de boosheid terecht zou zijn. Zeker de VVD, die ook in de vorige periode regeringsverantwoordelijkheid droeg, maakt er zich zo wel heel gemakkelijk van af.

De eerlijkheid gebiedt juist te zeggen dat het nu snel aftredende kabinet ervoor zorgde dat Rutte III een budget ter beschikking kreeg dat de nieuw ploeg in staat stelt een beleid te gaan voeren, dat inderdaad doortastender oogt dan gedacht.

De mening van de krant, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Lees hier andere commentaren van Trouw en bekijk hier het dossier over het nieuwe regeerakkoord.

Lees ook: Een degelijk en afgewogen akkoord voor de 'gewone' Nederlander

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden