Column

Het neo-racisme zaait haat en tweedeling in dit ooit zo vreedzame land

Sylvain Ephimenco.Beeld Trouw

Hoewel ik beroepsmatig op alle nieuwe trends hoor te letten, heb ik de laatste tijd veel laten liggen. Ik was blind en doof voor de ongemakkelijke waarheid. 

Het was niet een kwestie van desinteresse maar meer van gewenning. Als je dag in, dag uit hetzelfde hoort uit de mond van hysterische figuren, ga je niet meer verder nadenken. Ik gaapte en zuchtte. Fout.

Des te fouter omdat de zaak vrij ernstig is, steeds verder escaleert en een zeer grote groep in onze samenleving criminaliseert, schuldgevoel aanpraat en tot zijn vervloekte huidskleur reduceert. Ik heb het over het neo-racisme dat haat en tweedeling zaait in dit ooit zo vreedzame land. Dankzij een optreden bij BNN-Vara van een voor mij obscuur cabaretduo genaamd Matroesjka dat ik nu pas op internet ontdekte, werd ik eindelijk wakker. Het liedje van die twee vrouwen heeft als titel ‘Boze zwarte man’. Ik geef hier een deel van die discriminerende tekst vrij: ‘Slaap zacht kleine boze zwarte man/Vergeet voor even dat je bang bent/Vergeet die immigranten, vrouwenquota, veiligheid/Doe je oogjes dicht, het is nu echt de hoogste tijd/Zeg maar goedenacht tegen dat onderbuikgevoel/Slaap zacht, slaap zacht/Vannacht, boze zwarte man, ben jij nog aan de macht’.

Ik onderzocht het verschijnsel nader op het internet en kwam erachter dat het neo-racisme ruim voorhanden is. Kranten en sites hebben hun deuren voor deze virale aandoening wijd opengezet. Binnen een kwartier (echt waar!) had ik uit een onwelriekende afvoerput een aantal voorbeelden gevist. Ik geef ze hier zonder bronvermelding (geen ruimte) door, maar wie de tekst op Google intoetst kan meer weten te komen. ‘Racisme: de zwarte is het probleem’. ‘Femke Halsema barst van zwart privilege’. ‘Om racisme uit te bannen moet het systeem dat zwartheid bevoorrecht worden veranderd’. ‘In hoeverre zwarte superioriteit er van jongs af aan ingebakken zit?’ ‘Zwarte boosheid en de gekleurde westerse zwarte blik’. ‘Zwart privilege is alleen onzichtbaar voor zwarte mensen’.

Neo-racisme

Nu zie ik al hoe u uw krant in een hoek smijt en naar het dichtstbijzijnde politiebureau wilt hollen om aangifte te doen. U bent boos, pisnijdig en verontwaardigd. Maar hier aangekomen, geef ik toe dat ik de teksten heb gemanipuleerd. Overal waar nu ‘zwart’ staat, stond ‘wit’ in de oorspronkelijke tekst. En zie hoe u nu neigt te gapen en te zuchten. Identiteitspolitiek met huidspigment als kern went altijd als het slachtoffer van dit toch zuivere racisme blank is. Maar denk aan die zwijgende blanke meerderheid die dagelijks vrachten drek over zich heen krijgt. Dit door toedoen van een extremistische minderheid die door meelopers wordt geholpen die Jozef Stalin ongetwijfeld als ‘linkse nuttige idioten’ had bestempeld. Maar in die blanke meerderheid zitten gelukkig ook de artsen, leraren, opbouwwerkers, ambtenaren, dominees en het ambulancepersoneel die, ondanks het neo-racisme dat hun treft, zich over de identiteitsextremisten en hun nuttige idioten blijven ontfermen.

Drie keer per week schopt Sylvain Ephimenco in Trouw heilige huisjes omver. Al zijn eerdere columns vindt u hier terug.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden