null

OpinieTuinieren

Het najaar is het vergeten tuinseizoen

Beeld

Tuincentra zouden in de herfst planten moeten verkopen in plaats van kerstshows houden. Want het najaar is veruit de beste tijd om planten de tijd te geven goed te wortelen, aldus Roel van Dijk, directeur van Stichting Steenbreek.

Roel van Dijk

Veel tuincentra maken zich momenteel op voor de kerstshows. Vanaf deze maand kun je, naast het bezoeken van deze shows, daar ook de kerstprullaria inslaan. Al jaren zien we dat de herfst bij tuincentra in het teken van kerstmis staat, waardoor er minder aanbod van planten is. Doodzonde is dat, want juist het ­najaar is het ideale moment om in de tuin te gaan werken. En wel om twee redenen: de planten gaan dan in rust en doordat de ­bodem nog relatief warm is, wortelen ze vóór de winter. Daarnaast hebben we in het najaar zelden te maken met lange, droge periodes.

Het grote voordeel van het planten in het najaar is, dat wanneer de bodemtemperatuur in het voorjaar stijgt, de planten meteen gaan groeien. Ze hebben een voorsprong op de planten die in het voorjaar worden geplant. Als je dan een extreem droog voorjaar krijgt, moet je water blijven geven om te voorkomen dat de planten het niet overleven.

Klimaatverandering

Door de klimaatverandering zien we dat het voorjaar eerder begint, de zomer langer aanhoudt en dat we te maken hebben met langdurige droge periodes.

Dit jaar was daar een goed voorbeeld van. Medio maart werd het heel mooi voorjaarsweer en bleef de neerslag uit. De lente van 2020 was volgens het KNMI dan ook zeer droog.

Een ander gevolg van de klimaatverandering is dat de neerslag die in de zomer valt, vaak hevig en lokaal is. Voor nieuwe aanplant in het voorjaar is deze ontwikkeling niet gunstig. Als tuinbezitter of als groenbeheerder betekent dit dat je water moet blijven geven.

Droogte

Een ander en actueel aandachtspunt is dat door de extreme droogte onder andere ­waterbedrijf Vitens dit jaar meerdere keren heeft opgeroepen om geen kraanwater te gebruiken voor het besproeien van de tuin. Het is simpelweg niet meer wenselijk om in het voorjaar te gaan planten.

Om dit tij te keren, roepen NL Greenlabel, Stichting De Groene Stad, De Tuinen van Appeltern, Tuinbranche Nederland en Stichting Steenbreek zowel de tuinbezitter als groenbeheerder op om in het najaar te gaan planten. Ze hebben oktober dan ook uitgeroepen tot de maand van Het Vergeten Tuinseizoen.

Naast alle praktische overwegingen om in het najaar te planten, is het grote voordeel bovendien dat je al meteen in het vroege voorjaar kunt genieten van al het groen dat ontluikt.

Lees ook:

Hoe is het toch in Gerbrand Bakkers tuin in de Eifel?

Schrijver Gerbrand Bakker stopte met zijn wekelijkse column over zijn tuin en buren in de Duitse Eifel. Hij verhuisde naar Letter & Geest, maar beloofde ons op de hoogte te houden. Hoe zou het, na die droge hete zomer, zijn met de aanplant, de muur, met dakdekker Rudi en buurman Klaus?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden