Opinie

Het minimumloon moet gelden voor iedereen

De kringloopwinkel in Helmond heeft een aantal mensen met een arbeidsbeperking in dienst. Beeld Hollandse Hoogte
De kringloopwinkel in Helmond heeft een aantal mensen met een arbeidsbeperking in dienst.Beeld Hollandse Hoogte

Loonsubsidie voor arbeidsbeperkten moet blijven, betogen Kamerleden Linda Voortman (GroenLinks), Gijs van Dijk (PvdA) en Jasper van Dijk (SP).

Gijs van Dijk en Jasper van Dijk en Linda Voortman

Er ligt een akkoord waarbij gewone, normale burgers er écht op vooruitgaan, zei Mark Rutte tijdens de presentatie van het regeerakkoord. Werknemers met een arbeidsbeperking vallen daar kennelijk niet onder. Zij gaan er onder Rutte III juist op achteruit. De loonkostensubsidie, die het in dienst nemen van arbeidsbeperkten moet stimuleren, wordt snoeihard afgeschaft. Deze buitensporige bezuiniging van 0,5 miljard euro maakt dat mensen straks onder het minimumloon gaan werken. Het kabinet zorgt goed voor topinkomens en multinationals, maar kwetsbare groepen staan in de kou.

Dankzij loonkostensubsidie krijgen mensen met een arbeidsbeperking, die zelf niet volledig het minimumloon verdienen, dit loon toch uitbetaald als zij gaan werken. Om het voor werkgevers aantrekkelijk te maken mensen met een arbeidsbeperking in dienst te nemen, ontvangen zij een subsidie van de gemeente. Een prima regeling, die ervoor zorgt dat arbeidsgehandicapten een fatsoenlijk inkomen ontvangen.

Loondispensatie

De regering wil de loonkostensubsidie nu vervangen door loondispensatie. Bij loondispensatie ontvangt de werknemer een klein deel salaris van de werkgever, en daarnaast moet hij zelf een uitkering aanvragen bij de gemeente. Dit kan betekenen dat mensen onder het minimumloon uitkomen. Bovendien bouwen zij geen pensioen op en hebben zij geen recht op een uitkering bij werkloosheid (WW) of arbeidsongeschiktheid (WIA). Het kabinet maakt dus een eind aan het minimumloon, een rechtstreekse aanval op de beschaving. Wij vinden dat ronduit asociaal. Werknemers met een arbeidsbeperking moeten volwaardig mee kunnen doen: ook voor hen moet werken lonen.

Rutte maakt van de bijstand het nieuwe minimumloon en dat is beneden alle peil. Invoering van loondispensatie zorgt er bovendien voor dat arbeidsbeperkten levenslang in de uitkering blijven zitten. Er is voor hen dan vrijwel geen uitzicht meer op enige groei. Zij krijgen hiermee een aparte positie binnen het bedrijf. Een volwaardige plek binnen een organisatie blijft een wensdroom voor arbeidsbeperkten.

Wij vinden dat iedereen volledig moet kunnen meedraaien binnen een bedrijf en dat niemand een aparte positie dient te krijgen. Alle werknemers verdienen waardering en zekerheid.

Administratie

Het verlies van inkomen is niet het enige waar werknemers met een arbeidsbeperking mee te maken krijgen. Ook de volledige administratie komt bij hen terecht. Dit is een voorbode van ellende. Wanneer iemand tijdelijk meer gaat werken, kan het zijn dat enorme bedragen moeten worden terugbetaald. Dit vergroot de kans op schulden, terugvorderingen en loonbeslag bij mensen die vaak toch al in een kwetsbare positie zitten.

Wij zijn niet de enigen die dit voorstel niet zien zitten. Ook werkgevers en wethouders geven aan dat dit plan contraproductief zal uitpakken. Wanneer mensen namelijk meer gaan werken, zullen zij niet meer gaan verdienen. Hiermee vervalt elke prikkel om te gaan werken.

Werknemers met een beperking verdienen gelijke waardering en gelijke beloning. Dat betekent minimaal het minimumloon. Deze ordinaire bezuiniging op kwetsbare mensen in tijden van overvloed is ondoordacht en buitengewoon schadelijk. Wij willen dat dit plan van tafel gaat. Pas dan gaan de normale Nederlanders er inderdaad op vooruit.

Lees ook: Betaald werken loont niet voor jongere in Participatiewet
Lees ook: Nieuw kabinet maakt werken onder minimumloon mogelijk
Lees meer opiniebijdragen op trouw.nl/opinie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden