Opinie

Het land schreeuwt om ingenieurs en de Technische Universiteit kraakt in haar voegen - een slechte combinatie

Studenten op de TU Eindhoven. Beeld Hollandse Hoogte / Bart van Overbeeke
Studenten op de TU Eindhoven.Beeld Hollandse Hoogte / Bart van Overbeeke

Veel meer studenten en minder geld. Zo kan de TU/e nooit haar ambities waarmaken, betoogt J.H.J. Mengelers, voorzitter van het college van bestuur van de Technische Universiteit Eindhoven. Noch de ambitie van het kabinet om het vestigingsklimaat op peil te houden.

J.H.J Mengelers

Nederland heeft van oudsher een goed (economisch) vestigingsklimaat en dat moet zo blijven, zei koning Willem-Alexander in de Troonrede. 'Daarom blijven we de komende jaren investeren in onderwijs, innovatie en wetenschap.' Dit optimisme wringt, vanuit het perspectief van de TU Eindhoven. Bij deze glimmende boodschap steekt de aandacht voor bèta, techniek en wetenschap - en het hoger onderwijs in het algemeen - zeer flets af. Komend jaar bezuinigt het kabinet 65 miljoen euro op het wetenschappelijk onderwijs.

In tien jaar tijd zijn er in Nederland 50.000 studenten bij gekomen in het wetenschappelijk onderwijs; het totaal is nu 270.000, meer studenten dan ooit. In Eindhoven is de mijlpaal van 12.000 in zicht, in 2008 zaten we nog op een schamele 6500.

Deze universiteit kiest zeer bewust voor kwaliteit en voor persoonlijk onderwijs volgens het model meester-gezel. Waar we in Eindhoven niet voor kozen maar wat we wél kregen, is die ongekende groei van studentenaantallen. Een luxeprobleem waar de hele Eindhovense economische regio Brainport de vruchten van plukt. Immers: vier op de vijf Nederlandse ingenieurs in Zuidoost-Brabant hebben een TU/e-diploma.

Kraakt in haar voegen

De TU/e heeft de stormbal gehesen. De organisatie kraakt in haar voegen en de werkdruk is groot. Wij komen capaciteit, ruimte en wetenschappers tekort. Vorig jaar zetten we al een toelatingslimiet op de inschrijvingen voor vier bacheloropleidingen, dit jaar komen er nog een paar bij. Ik leid uit de Miljoenennota af dat het kabinet dit acceptabel vindt. Daarin verschillen we van mening. Wij willen en móeten opleiden.

Waar de Troonrede optimisme en verbetering predikt, zien wij een afkalving. Sinds 2000 is de rijksbijdrage voor onderzoek en onderwijs per student met een kwart gedaald naar 15.000 euro, terwijl onze studentenaantallen zijn verdubbeld.

Het voorstel van de universiteitenkoepel VSNU om de studievoorschotmiddelen (geld voor de universiteiten uit de afschaffing van de basisbeurs) versneld uit te keren, is goed voor het universitaire bestel. Voor de TU/e zou dat jaarlijks 2,5 tot 7 miljoen euro extra betekenen.

Dat is echter te weinig om het hoofd te bieden aan onze enorme groei. Te weinig voor onze gewenste plek op het wereldwijde toneel van de wetenschap. Wij hebben berekend dat er jaarlijks 50 miljoen extra nodig is om onze onderwijsvisie en ambities waar te maken. We hebben meer collegezalen en onderzoeksfaciliteiten nodig. Maar zeker ook extra wetenschappelijk personeel.

Zand in de ogen

Het kabinet erkende dit jaar de Eindhovense Brainport als mainport, het predicaat van goudhaantje voor de economie. Deze regio heeft al tien jaar de grootste economische groei van Nederland en drijft op de hightech maakindustrie. Een sector bij uitstek gebaat bij een sterke structuur van bèta- en techniekonderwijs. Waarvoor wij de kweekvijver zijn.

Voorzitter Pieter Duisenberg van de VSNU zei terecht na de Troonrede dat dit kabinet de kwaliteit van ons hoger onderwijs in gevaar brengt. Ik stel dat deze regering de rekening op het bordje van komende generaties schuift. Deze nieuwe rijksbegroting is een even slecht idee als de geopperde herverdeling: meer geld naar bèta en techniek ten koste van alfastudies. Sociale en geesteswetenschappen hebben een net zo belangrijke plaats als bèta- of gammawetenschappen.

Het is te hopen dat de Tweede Kamer zich in de begrotingsdebatten geen zand in de ogen laat strooien en het kabinet houdt aan de ambitieuze woorden uit de Troonrede. Het tekort aan ingenieurs in Nederland groeit met de dag. Ingenieurs, waar ook de industrie van Brainport om vraagt. Als het werkelijk om het vestigingsklimaat gaat, zou ik pleiten voor een heroverweging.

Lees ook:

Universiteitspersoneel heeft het zelfs te druk voor protest tegen werkdruk

Universiteitspersoneel voert deze week actie tegen de werkdruk, maar in Nijmegen valt de opkomst een beetje tegen. ‘Iedereen is te druk.’

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden