RedactioneelLaatste keer Tijd

Het konijn in ons

Frans van Hasselt op Zuid-Sumatra (1 jaar)Beeld TR Beeld

Een verbleekte zwart-wit foto. Een blond jongetje in een rotanstoeltje, een peutertje. De zon schijnt fel op de gemetselde muur achter hem. Naast hem een tafeltje met een geborduurd kleedje. Erop een knuffel, een konijn.

De foto is ons in 2014 opgestuurd door Frans van Hasselt. De week ervoor stond in Tijd een verhaal over verloren knuffels en hoezeer juist volwassenen zich soms inspannen een verloren aap of beer terug te vinden, alsof ze het kind in zichzelf zoeken. Een oproep naar uw verhalen leidde tot een stroom brieven en foto’s.

Frans van Hasselt was 1 jaar toen de foto werd genomen, op Zuid-Sumatra. ‘Dat konijntje heeft met mij drie jappenkampen overleefd.’ Later gebruikte hij de foto om zijn geboortehuis terug te vinden, aan de hand van de stenen. ‘Het konijntje staat nog steeds in mijn huiskamer. Als één van mijn kleinkinderen het liefdevol in haar handen neemt, kan ik een gevoel van ontroering niet onderdrukken.’

Nu we voor deze laatste Tijd vroegen welke verhalen van de afgelopen jaren u zijn bijgebleven, moet ik opnieuw aan die foto denken, een voorbeeld van hoe een schijnbaar triviaal iets als een knuffeldier levensverhalen op kan roepen.

Veel meer dan het bijzondere delen we met elkaar het alledaagse.

Er zijn veel misverstanden over ‘licht’ en ‘zwaar’. Alsof je niet serieus zou kunnen schrijven over een licht onderwerp. Of met een zekere lichtvoetigheid over iets zwaars. En dat het vooral ook persoonlijk mag zijn, klein, zaken die de krant normaal niet zouden halen. Een krant hoeft niet altijd op gepaste afstand te staan, maar mag je ook omarmen.

Dank voor alle mooie brieven en het vertrouwen van de afgelopen jaren. De redactie van Tijd zegt u gedag, met een knuffel.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden