CommentaarEconomie

Het komt aan op nationale overheden: gebruik de inhoud van die diepe zakken

De economische schade als gevolg van de pandemie die is uitgebroken door het nieuwe coronavirus is op dit moment niet te becijferen. Dat die schade enorm zal zijn, staat nu al vast. De beurzen reageren niet voor niets heftiger op de maatschappelijke ontwikkelingen dan zelfs tijdens het uitbreken van de kredietcrisis in 2008. De samenleving komt zo langzamerhand tot stilstand en dat de economie dan volgt is onvermijdelijk.

Afgelopen zondag vroeg de horecasector het kabinet al om compensatie van minimaal 5,1 miljard euro aan omzetverlies, nu restaurants, cafés en terrassen gesloten zijn. De reisbranche heeft het voorbeeld gisteren gevolgd. De KLM brengt haar capaciteit met 90 procent terug en het ene na het andere bedrijf ziet zich gedwongen werktijdverkorting voor het personeel aan te vragen en vraagt de overheid deeltijd-ww uit te keren.

Wereldwijd is de onzekerheid over wat er de komende weken staat te gebeuren enorm. Onzekerheid werkt in de economie als een snel werkend gif, zoals pensioenfondsen onmiddellijk merken. Door de sterk dalende aandelenkoeren zakte de dekkingsgraad van het Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds onder 90 procent, zo maakte het pensioenfonds gisteren bekend.

Pensioenfondsen

Het ABP is tegelijk het voorbeeld dat bewijst dat niet onmiddellijk op elk punt actie nodig is. Ook al zullen de gevolgen van de pandemie tot in de herfst merkbaar zijn, zoals Duitse economen verwachten, er mag van worden uitgegaan dat het een tijdelijk iets is en dus dienen pensioenfondsen niets te doen.

Dat geldt niet voor overheden. Ongelukkigerwijs komt de pandemie voor de eurozone op een moment dat de Europese Centrale Bank niets kan. De rente is al negatief, verruiming van de geldhoeveelheid zal weinig tot niets uitmaken.

Het komt dit keer aan op nationale overheden. De Nederlandse overheidsfinanciën kunnen in ieder geval heel wat lijden. Banken schatten dat de Nederlandse overheid 27 miljard euro beschikbaar heeft zonder zelfs maar in strijd te komen met de voorschriften van het Europese stabiliteitspact. Minister Wopke Hoekstra van financiën kondigde al aan dat zijn zakken nog een stuk dieper zijn.

Dat is dan een gelukkige omstandigheid in onzekere tijden. En tegelijk een bewijs hoe belangrijk een voorzichtig beleid rond de overheidsfinanciën is. Nu het erop aankomt de economie in beweging te houden, kan er worden geïnvesteerd. In compensatie voor wegvallende omzetten, in overbruggingskredieten en in tijdelijke uitkeringen voor noodgedwongen werkloze werknemers. De maatregelen vragen echter wel om haast. Al was het maar om groeiende onzekerheid te temperen.

Het commentaar is de mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden