Opinie Emancipatie

Het klopt niet dat vrouwen in de economie aan het kortste eind trekken

Het klopt niet dat vrouwen in de economie aan het kortste eind trekken, schrijft Ron Ritzen, filosoof en publicist. Kijk maar naar de percentages op de opleidingen. Vrouwen zijn vaak in de meerderheid.  

In Nederland ‘trekken vrouwen aan het kortste eind binnen de economie’, weten Rachel Walker en Kelly Groen (Opinie, 28 december). De Nederlandse overheid moet voor een economie zorgen ‘die wérkt voor vrouwen’.

Klopt dit? Feit is dat de tandarts, de huisarts, de medisch specialist, de apotheker, de notaris, de journalist en de advocaat van morgen een vrouw is. Van de tandartsen onder de 39 is 60 procent vrouw, van de eerstejaarsstudenten tandheelkunde was in 2016 80 procent vrouw, van de artsen in opleiding is dat 78 procent. 52 procent van de apothekers is vrouw en 76 procent van de apothekers in opleiding is vrouw. 60 procent van de medisch specialisten in opleiding is vrouw. 57 procent van de advocaten is man, maar 57 procent van de advocaat-stagiaires is vrouw.

Voor het notariële vak en de journalistiek geldt hetzelfde. En zelfs in de technische sector zal in de nabije toekomst een en ander veranderen, want meisjes kiezen steeds vaker een exact profiel op de middelbare school.

De rechter van vandaag is al vrouw: 56 procent van de rechters is vrouw en onder de 36 jaar is dat zelfs 75 procent. Dat 40 procent van de studenten die het hoger onderwijs met een diploma verlaat man is, correspondeert met het feit dat jongens het (al bijna twintig jaar) slechter doen dan meisjes. Jongens en meisjes scoren op de basisschool ongeveer even goed, maar vanaf de middelbare school doen jongens het slechter. Het aandeel jongens dat de middelbare school zonder diploma verlaat, is al jaren hoger dan het aandeel meisjes. Mannen zijn tot de leeftijd van 45 jaar lager opgeleid dan vrouwen. Er studeren al jaren meer vrouwen dan mannen af in het hoger onderwijs.

In 2006 was nog maar 22 procent van de leidinggevende functies bij de gemeente in handen van vrouwen. In 2017 is dat gestegen naar 40 procent. Nederland is bovendien het enige land in de EU waarin vrouwen net zoveel vrije tijd hebben als mannen. Gemiddeld besteden mannen net iets meer tijd aan werk, scholing, zorg voor huishouden en zorg voor anderen dan vrouwen.

Emancipatie is uiteraard niet louter een kwestie van percentages, maar het is erg gemakkelijk om alle onwelgevallige cijfers terzijde te schuiven en vervolgens te ijveren ‘voor een economie die werkt voor vrouwen’.

Moeten we niet ijveren voor een samenleving die werkt voor mens en dier?

Lees ook:

Alleen een nieuw economisch systeem bevordert gendergelijkheid

De verantwoordelijkheid voor economische empowerment wordt ten onrechte bij individuele vrouwen gelegd. Verdeel eerst eens de zorgtaken eerlijker, vooral via publieke voorzieningen, dan kan Nederland weer stijgen op de wereldranglijst voor gendergelijkheid, betogen Rachel Walker en Kelly Groen, beleidsadviseurs vrouwenrechten bij ActionAid. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden