OpinieKlimaatdemonstratie

Het klimaatprobleem is erger dan een file

Vreemd dat er zo gemopperd werd over de files die een demonstratie over het klimaatprobleem op de Zuidas veroorzaakte. De toestand op onze planeet is vele malen erger dan een file, aldus Joey Hodde. 

Maandagochtend bezetten honderden demonstranten een kruispunt op de Zuidas in Amsterdam. Wie dit op sociale media volgde, zou bijna denken dat het grootste klimaatprobleem zit in de extra CO2-uitstoot die de daaropvolgende files veroorzaakten. Zo gaan we op grove wijze voorbij aan de inhoud en de schaal van de problemen die worden aangekaart.

Allereerst vernietigen we biodiversiteit op een schaal ongeëvenaard sinds de meteorietinslag die de dinosauriërs funest werd. In 2010 hebben wereldleiders zich twintig doelen gesteld om deze ecologische des­tructie een halt toe te roepen, maar geen enkel doel is gehaald. Daarnaast zijn we hard op weg om over kantelpunten in ons klimaatsysteem heen te schieten. Kantelpunten die zich waarschijnlijk bevinden tussen de 1,5 en 2 graden opwarming. Na die punten begint de opwarming zichzelf te versnellen tot 3, 4 of misschien wel 5 graden. Met honderden miljoenen klimaatvluchtelingen, ­superstormen, falende oogsten, overstromingen, droogtes en een – voor een steeds groter deel – on­bewoonbare aarde tot gevolg.

Waarom zitten demonstranten zo bloedirritant midden op een kruispunt? Omdat dit de toekomst is waar we op afkoersen. Dat is geen alarmisme, maar de huidige stand van het beleid en de wetenschap. Met de ijskappen gaat het zelfs zo slecht dat onderzoekers vorige maand maar voorstelden om nieuwe scenario’s voor het slechtste geval uit te werken. Want we verliezen al poolijs in het tempo van het zwartste scenario van klimaatpanel IPCC.

Minimaal 2,5 graden opwarming

Zelfs als alle landen hun huidige beloftes omzetten in waterdicht beleid, en dat ook handhaven, komen we uit op minimaal 2,5 graden opwarming in 2100. Op onze huidige koers schieten we binnen tien jaar over die gevaarlijke grens van 1,5 graden heen. We zitten met z’n allen in een auto die met 130 kilometer per uur op een stoplicht afraast.

Mochten we niet op tijd remmen en een ravage veroorzaken, dan zullen we met ongeloof terugkijken naar politici die zeiden dat ze liever zuinig wilden doen met de remblokjes of pas wilden remmen als andere ­auto’s dat eerst deden.

Burgerlijk ongehoorzame demonstranten zijn erg vervelend, zeker als je in de maandagochtendspits zit. Toch heeft u meer te vrezen van de politici die nog steeds niet erkennen dat we ons in een crisis bevinden. Het verkeer op de Zuidas was maandagochtend een rommeltje, maar er is een grotere puinhoop die we moeten opruimen.

Lees ook:

Politie verwijdert blokkade van Extinction Rebellion bij drukke weg in Amsterdam

De politie is begonnen met het wegvoeren van betogers van actiegroep Extinction Rebellion die maandagochtend de drukke Europaboulevard in Amsterdam blokkeren. Nadat de rond de 250 demonstranten geen gehoor gaven aan een herhaalde oproep om weg te gaan, kwam de politie in actie om hen te verwijderen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden