Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Het Kanaal is breder geworden, het eiland verdwijnt in de mist

Opinie

Hoofdredactie

© ANP. Europese leiders en EU-leden tijdens de Eurotop in Brussel
Commentaar

Het Kanaal is een stuk breder geworden, maar Europa is nog altijd verenigd. Het is niet het continent dat in de mist verdwijnt, zoals Britten plegen te zeggen bij beperkt zicht, maar het eiland.

Het eigenzinnige en amateuristische optreden van de Britse premier Cameron zorgde voor een dramatische wending op de Europese top eind vorige week in Brussel. De overige 26 lidstaten besloten te gaan werken aan aanpassing van de Europese verdragsregels om de euro te beschermen. Cameron, die dat niet wilde, kwam alleen te staan.

Is dit een dramatische scheuring die de Europese Unie uiteen doet vallen? Helemaal niet. Er zijn meer terreinen waarop Groot-Brittannië niet meedoet aan de Europese samenwerking. Niet alles wat gebeurt, gebeurt met alle 27 lidstaten.

Het wordt wel het Europa van de verschillende snelheden genoemd. En in de vernieuwing van het EU-verdrag die twintig jaar geleden in Maastricht tot stand kwam, werd daarvoor de basis gelegd. Het verdrag voorzag in een muntunie, waaraan niet iedereen direct zou deelnemen. Er kwamen voorwaarden voor deelname, én de mogelijkheid buiten de euro te blijven.

Van die mogelijkheid hebben de Britten in volle overtuiging gebruik gemaakt. Onder Labour werd er nog wel eens gedacht over een toetreden tot de euro, ooit, maar de Conservatieven van Cameron moeten er niet aan denken. De Britse premier lijkt met zijn optreden in Brussel echter meer afstand van Europa te hebben genomen dan goed is voor zijn land en voor de Britse economie.

Nederland heeft Groot-Brittannië altijd beschouwd als bondgenoot in de Europese Unie, de gezonde tegenmacht tegen een dominantie van Frankrijk en Duitsland. Maar zo gezond is die tegenmacht niet gebleken. Londen heeft steeds aangestuurd op uitbreiding van de Europese Unie met nieuwe lidstaten, maar vooral om de Europese eenwording te vertragen. Want naarmate de club groter wordt, wordt verdere integratie moeilijker.

Het zou, gezien de architectuur van de muntunie, helemaal niet raar zijn geweest als alleen de zeventien eurolanden hadden besloten tot nieuwe regels voor begrotingsdiscipline en fiscaal beleid. Dat nog eens negen landen, die de euro nog niet hebben, hierin meegaan, is goed. De euro blijft een zaak van de hele Unie, behalve Groot-Brittannië.

Daarom: aan het werk nu. En bespaar ons alsjeblieft de semantische discussies over de vraag of we nu soevereiniteit gaan afstaan aan Brussel of niet. Ja, dat doen we. En het is nodig ook.

Trouw.nl is vernieuwd. Vanaf nu is onbeperkte toegang tot Trouw.nl alleen voor (proef)abonnees.


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie