Commentaar

Het kabinet zal in 2019 echt moeten leveren

Kabinet Rutte III op het bordes. Beeld ANP

Elk jaar is tegenwoordig in de gefragmenteerde en gepolariseerde Nederlandse politiek een spannend jaar. Het komende jaar zal niet anders zijn. 

Niet alleen de vierpartijencoalitie van premier Rutte zal de verkiezingen voor de Provinciale Staten in maart, de daarop volgende verkiezingen voor een nieuwe Eerste Kamer in mei en de verkiezingen voor het Europees Parlement beschouwen als een uitspraak van de kiezer over het tot nu gevoerde beleid en de (magere) resultaten tot nu toe. Toch dient de kiezer die laatste verkiezingen ook te zien als een mogelijkheid om te bewijzen dat Europa te waardevol is om louter en alleen als vertrouwensvotum voor een Nederlands kabinet te dienen.

Nederland – en trouwens heel Europa – kan niet zonder samenwerking op het oude continent. De wederzijdse afhankelijkheid is zo groot en ontwikkelingen elders in de wereld zo verontrustend dat de toekomst van Nederland in Brussel ligt. De verkiezingen in mei verdienen een serieuze campagne die zich dient te concentreren op de vraag in hoeverre Nederland bereid is daarvoor zeggenschap over te dragen aan Europese instituties.

Resultaten

Steeds meer politieke partijen zijn gelukkig bereid met kracht uit te spreken dat onze toekomst alleen kan worden vormgegeven door samenwerking. De aarzeling om vervolgens de principiële stap te zetten en te erkennen dat er dus meer bevoegdheden in Brussel moeten liggen, is nog groot. Onder druk van de vleugels aan de linker- en aan de rechterkant wordt de politieke discussie over Europa te zeer gevoerd met meel in de mond. Alsof de kiezer uiteindelijk het Europese belang per definitie niet zou kunnen zien als een Nederlands eigenbelang.

Europa en de Europese samenwerking wordt komend jaar een belangrijk, zo niet het belangrijkste politieke thema. De verdere invulling van het klimaatakkoord met partijen binnenslands heeft daar niet alleen zijdelings mee van doen. Klimaatverandering en het beleidsmatige antwoord daarop zullen komend jaar een majeur politiek onderwerp worden.

Het kabinet zal in 2019 echt moeten gaan leveren. Tot nu toe kon het gebrek aan resultaten worden verklaard uit het feit dat voor maatregelen draagvlak nodig is in de samenleving en medewerking van belangrijke maatschappelijke actoren. Dat excuus verliest echter geldigheid naarmate de kabinetsperiode voortschrijdt. Met name is een akkoord over de pensioenvoorzieningen in de toekomst hard nodig. Met het recente mislukken van het overleg hierover mag de kous niet af zijn. Aan het eind van dit nieuwe jaar zouden pensioenfondsen wel eens gedwongen kunnen zijn te korten op opgebouwde pensioenen. Er is geen tijd te verliezen voor dit kabinet. Resultaten zijn nu meer dan ooit nodig.

In het commentaar leest u de mening van de krant, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren. Alle eerder verschenen commentaren leest u hier

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden