Commentaar Inkomen

Het kabinet moet zijn belofte voor koopkrachtbehoud nakomen

Premier Mark Rutte maakte onlangs op een bijeenkomst van zijn VVD het bedrijfsleven verantwoordelijk voor de belofte die het kabinet op Prinsjesdag 2018 deed. Nederland zou in de portemonnee gaan merken dat het met de economie de laatste jaren beter is gegaan.

Rutte kreeg toen al van diverse kanten het verwijt dat het kabinet zelf in gebreke bleef wat de loonpolitiek betreft: lasten die de overheid oplegt stijgen, en het bedrijfsleven mag voor een loonsverbetering zorgen.

Deze week diende staatssecretaris Tamara van Ark van sociale zaken voorstellen in, die moeten voorkomen dat een specifieke inkomensgroep zelfs te maken kan krijgen met een achteruitgang van het inkomen. De bewindsvrouw wilde eerder de kindgebonden aftrek voor de lagere inkomens bevriezen, maar ziet daar vanaf.

De mensen met een kindgebonden aftrek behoren tot de inkomensgroep die volgens de verwachtingen op Prinsjesdag nog met een kleine stijging van de koopkracht rekening mocht houden. Het initiatief van Van Ark is een nieuw bewijs dat het kabinet die belofte, en de bredere belofte aan alle inkomensgroepen, niet na kan komen.

Een prijzenswaardig initiatief 

Van Ark valt voor haar initiatief te prijzen. Zij onderneemt immers actie om in ieder geval koopkrachtachteruitgang voor de allerlaagste inkomens te voorkomen. Er is echter veel meer nodig. Inderdaad zit er voldoende ruimte in het gemiddelde resultaat van bedrijven om de werknemers van gestegen winsten mee te laten profiteren. Rutte had gelijk toen hij constateerde dat de kloof in de beloning tussen de top van het bedrijfsleven en de werkvloer veel te groot is geworden. Het ontslaat het kabinet echter niet van zijn verantwoordelijkheid.

Van Ark nam die verantwoordelijkheid voor gezinnen met kinderen die van een laag inkomen rond moeten zien te komen. Het kabinet dient in de begroting voor 2020 maatregelen te nemen die over de hele linie de netto-inkomens verbeteren.

Het daarvoor benodigde geld is er. In de toespraak die hier al werd aangehaald, dreigde Rutte om een verlaging van de vennootschapsbelasting per 1 januari, waartoe Kamer en kabinet hebben besloten, te schrappen als de werkgevers zich doof toonden voor zijn pleidooi voor loonsverhoging. Nut en noodzaak van deze lastenverlichting voor het bedrijfsleven waren er al niet en nu de koopkracht van werknemers onder druk staat al helemaal niet.

Het commentaar is de mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden