Commentaar

Het kabinet komt terecht bij zinnen over het Klimaatakkoord

null Beeld Bart Maat, ANP
Beeld Bart Maat, ANP

Opiniepeilingen laten zien dat volgende week woensdag bij de verkiezingen voor de Provinciale Staten en (indirect) de Eerste Kamer, GroenLinks en Forum voor Democratie de grote winnaars zullen zijn.

Trouw

GroenLinks is de partij die deze verkiezingen tot ‘klimaatverkiezingen’ heeft gebombardeerd. Forum voor Democratie is het vehikel van Thierry Baudet, de man die liever van ‘klimaatwaanzin’ of ‘klimaathysterie’ spreekt dan over (noodzakelijk te voeren) klimaatbeleid.

De trend die de peilingen laten zien wijst op een steeds breder wordende kloof in de Nederlandse samenleving over nut en noodzaak van het terugdringen van de uitstoot van CO2. Volgens het ene kamp is er geen keuze en zijn al die miljarden een noodzakelijke investering in de toekomst. Volgens het andere is een Nederlandse bijdrage een druppel op een gloeiende plaat, als er al noodzaak is tot het voeren van een (mondiaal) klimaatbeleid.

Wellicht dat de gisteren door twee planbureaus gepresenteerde doorrekening van de gevolgen van alle voorstellen olie op de golven zijn. De maatregelen kunnen voor een groot deel het gestelde doel dichterbij brengen om de CO2-uitstoot in 2030 met 49 procent te reduceren. Tegen kosten die uiteindelijk hoog zullen zijn, maar minder hoog dan aanvankelijk gedacht.

Uit de doorrekeningen blijken twee grote problemen (afgezien van het feit dat er wellicht nog enkele aanvullende maatregelen nodig zijn): de lagere inkomens zullen de gevolgen onevenredig hard voelen en de bijdrage van de industrie, zoals die was vormgegeven, is te klein. Het is een goede zaak dat het kabinet gisteren onmiddellijk maatregelen aankondigde om die twee problemen aan te pakken.

Premier Rutte verklaarde dat de energiebelasting voor huishoudens omlaag zal moeten en dat de energieconsumptie van bedrijven zwaarder belast moet worden. Bovendien wil het kabinet nu ook komen met voorstellen om een CO2-belasting in te voeren, in plaats van het boetestelsel op uitstoot dat aan de klimaattafels was bedacht­­.

Het kabinet zag snel in dat de gekozen weg een doodlopende weg is. Zeker als de samenleving met de dag verdeelder raakt over noodzaak en vorm van de aanpak van klimaatverandering is het van het allergrootste belang dat iedereen, bedrijf of burger, hogerbetaalden dan wel huishoudens met een bescheiden inkomen, een evenredige bijdrage levert.

Het goede nieuws van gisteren is dat de gestelde doelen in het regeerakkoord en de doelen in de akkoorden van Parijs haalbaar zijn. Nu gaat het om de politieke wil de maatregelen ook daadwerkelijk te realiseren.

Het commentaar is de mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren. Lees hier meer commentaren.

Lees ook:

Klimaatakkoord kost minder dan verwacht, maar levert te weinig op

Het is verklaarbaar dat Rutte een CO2-heffing wil voor de industrie. Afspra­ken in het Klimaatakkoord werken in de praktijk niet.

CO2-heffing is een handreiking van Rutte naar de oppositie

Het kabinet verraste woensdag met een CO2-heffing voor bedrijven en lagere energielasten voor burgers. De wijziging van het klimaatakkoord lijkt vooral politiek gemotiveerd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden