Het antwoordWilma van Meteren

Het Journaal blijft onomstreden. Maar weinig andere tv-programma's kunnen kijkers nog echt boeien

null Beeld
Beeld
Lezersreacties

Enkel Journaal

Eigenlijk zet ik de tv alleen nog maar aan voor het Journaal van acht uur. Mis ik dat door bezoek of een telefoongesprek, dan vind ik dat niet erg. De verandering in mijn kijkgedrag begon met de reclame: dubieuze kreten en vaak onwaarheden. Ook van invloed was, dat we als kijker kritischer zijn geworden. De aandacht die besteed wordt aan ‘Bekende Nederlanders’ is voor mij niet interessant. Vervolgens kreeg ik de indruk dat bij praatprogramma’s de presentator belangrijker leek te worden dan het onderwerp. Uiteindelijk kreeg de tv een minder prominente plek in de huiskamer van ons toenmalige gezin en kregen andere bezigheden meer aandacht: praten met elkaar, tijd voor je kinderen, een krant of een boek lezen, samen in de tuin zitten en genieten van een zomeravond.

Piet Altena Vlissingen

De Verwondering

Er is nu weinig aanbod. Maar ik wil voor geen goud missen: De Verwondering, Spoorloos, Oogappels, Op1, Coen Verbraak, het Journaal en Nieuwsuur. Ik treur om het verlies van DWDD.

Jos Hordijk Arnhem

Podium Witteman

Programma’s die ons tot betere mensen kunnen maken, wil ik niet missen. Met name programma’s over cultuur, zoals Podium Witteman, Vroege Vogels en Het Uur van de Wolf. Maar ook Tegenlicht en Zondag met Lubach en documentaires over filosofen.

Vincent Wouters Broek in Waterland

Oogappels

Ik blijf alleen thuis voor de serie Oogappels. Al die zenders: hopeloos. Talkshows, waar we in omkomen, simpele quizzen, corona uitgekauwd door alle zenders, films die drie uur duren inclusief reclame. Die kijk ik wel met een andere dienst. Ik kijk wel naar het nieuws en nu naar het EK voetbal. Als ik mensen spreek over het tv-aanbod, dan hoor ik ze alleen maar over Netflix.

Berna van der Tol Hoofddorp

Twee voor twaalf

Waar ik al mijn hele tv-leven naar kijk en wat ik niet graag mis zijn de quiz-programma’s Twee voor Twaalf (sinds 1971) en Per Seconde Wijzer (sinds 1967). Ze worden prettig gepresenteerd en ik kan zelf meedoen en mijn kennis testen. Programma’s die wellicht niet onder ‘gewoon’ vallen, maar die ik altijd kijk zijn Buitenhof en Nieuwsuur, omdat ze me als kijker serieus nemen, me degelijk informeren en het niveau van het praatprogramma overstijgen. En dagelijks het Journaal. Bij herhalingen van Are You Being Served (1974), ‘Allo ‘Allo (1982) en A Touch of Frost (1992) zit ik aan de buis gekluisterd.

Henk Slechte Schiedam

Opnemen en zappen

Ik blijf nergens meer voor thuis sinds je alles kunt opnemen of terugkijken. Bij opnames kun je vlug door de reclames zappen: de hoofdschuldige dat ik niet meer relaxed naar een film kan kijken (kwartiertjes benutten om boontjes af te halen, afval buiten te zetten, grasveld te maaien, te strijken etc.). Maar dat zappen is ook niet alles.

Anneke van Ammelrooy Rijswijk

Wilma van Meteren vervangt Monic Slingerland. Elk weekend stelt ze een vraag aan de lezers, op woensdag verschijnt een selectie van de antwoorden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden