Column

Het is tijd voor ‘Urk’, de film (based on a true story)

null Beeld Trouw
Beeld Trouw

Aan Warner Bros, 3400 Warner Blvd., Burbank California. Geachte filmstudio, ik wil u hierbij graag het idee voor een filmscript aanbieden. Het gaat om een verhaal dat is geënt op de actualiteit en dat hoogst urgent is. De titel luidt ‘Urk’. Voor de internationale markt misschien wat problematisch, ook qua uitspraak, maar wel heel authentiek.

Stevo Akkerman

Het verhaal vertelt hoe een onnozele jongensruzie in een afgelegen vissersplaats kan uitgroeien tot een conflict dat een van ’s werelds meest stabiele landen de afgrond in dreigt te sleuren. Based on a true story, nou ja, een beetje dan. We nemen de werkelijkheid als uitgangspunt en laten zien wat er had kunnen gebeuren als alles fout zou gaan. Zo zijn tenslotte hele oorlogen begonnen.

De achtergrond zal herkenbaar zijn voor een publiek in veel westerse landen: een opgefokt sociaal klimaat, waarin tegenstellingen tussen mensen worden aangewakkerd door politieke heethoofden, gecombineerd met de aanjagende werking van de sociale media. En dat alles in een decor van bedreigde tradities en gewoontes. Uiteindelijk loopt dat dan uit – in de film, bedoel ik – op grootschalige onlusten op landelijke schaal, misschien zelfs erger. Maar de focus ligt op het kleinschalige: hoe het allemaal begon. En dat is waar we rijkelijk kunnen putten uit de realiteit.

Openingsscène in Snack-Plaza Willem de Boer te Urk: een 18-jarige jongen, Marokkaans-Nederlands, heeft ruzie met een 17-jarige plaatsgenoot. Dat is begonnen in een groepsapp van zo’n 130 jongeren: de Urkse rollerbankapp. De beide jongens willen het in de snackbar uitvechten of bijleggen, maar dankzij de app wordt het een collectieve toestand, die uitloopt op de belegering van het huis van de Marokkaans-Nederlandse jongen, waarbij diens moeder lichtgewond raakt. Een 21-jarige man voegt er online een foto met een (nep)pistool aan toe: ‘Jij gaat kogels eten’.

Landelijk nieuws

Nu is het geen Urkse zaak meer, nu is het landelijk nieuws. Er wordt gemeld dat de meute ‘Geertje Wilders’ riep, hetgeen wordt bevestigd door de gewonde moeder en de zaak een politieke dimensie geeft. Voor uw informatie: Geert Wilders is de leider van een rechts-populistische partij in Nederland, de PVV. Hij heeft publiekelijk opgeroepen tot ‘minder Marokkanen’. Zo wordt de Urkse actie door sommigen ook opgevat. PVV’ers sturen tweets de wereld in waarin ze de Urkers aanmoedigen: ‘Gooi ze de zee in! Nederlanders zijn trots op jullie!’ Van Marokkaanse zijde wordt gedreigd met vergelding, waarbij ‘molotovcocktails zullen worden ingezet’. De politie zet de wegen naar Urk af en arresteert twee personen, één in het bezit van een honkbalknuppel. Er gaan geruchten over aanvallen, elders in het land, op Urker vrachtwagenchauffeurs.

Vanaf dit punt moet het script de realiteit verlaten, maar dat zal niet al te veel verbeeldingskracht vergen. Laten we het niet te gewelddadig maken, het is allemaal al erg genoeg. Ik hoop snel van u te horen, beste Warner Bros, ook over geschikte hoofdrolspelers.

Drie keer per week schrijft Stevo Akkerman een column waarin hij de ‘keiharde nuance’ en het ‘onverbiddelijke enerzijds-anderzijds’ preekt.

Lees ook:

Vijf aanhoudingen na vechtpartij op Urk, burgemeester roept op tot kalmte

Na een flinke vechtpartij op Urk op maandagavond heeft de politie dinsdag en vandaag vijf mensen aangehouden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden