ColumnNaema Tahir

Het is tijd voor een eerlijke pers

Ontwikkel een olifantenhuid. Dat wordt je steevast aangeraden als je veel met de pers te maken krijgt. Politici, schrijvers, en andere mediapersoonlijkheden; bewapen je met een pantser, zodat het je niet raakt wat de pers over je schrijft. Kortom: verhard.

Raar eigenlijk, dit devies om jezelf te harden, want het druist in tegen alles waar onze cultuur voor staat. Het Westen werd, na de Romantiek, juist doordrongen van een ander devies, dat volop in de samenleving leeft, in de opvoeding, in de opleiding, in de contacten met wie ook. Wees jezelf. Wees authentiek. Wees je unieke ik.

Gek genoeg gooien we die levensfilosofie overboord in onze contacten met de pers. We moeten wel. Daar gelden, zoals gezegd, andere regels. Wees niet jezelf, maar wees de dikhuidige olifant.

Terug in haar hok

Maar stel nu dat je die huid niet hebt. Zoals ik. Ik heb een dunne huid, altijd al gehad. Ik ben van nature gevoelig en word alleen maar teerder met de jaren. Een olifantenhuid­­ ontwikkelen? Nooit gelukt. Na een interview met de pers moet ik dagen, weken, soms jaren bijkomen van hoe de pers me neerzet – als ‘gevaarlijke vrouw’, als kip die terug moet in haar hok of op nog veel onthutsender wijze. Ik noem dit alles mijn ‘PersToo-momenten’.

Maar goed. Niemand, behalve mijn dierbaren natuurlijk, die om mijn contact-met-de-persherstel treurt. Daarvoor ben ik een te onbeduidend wezentje. Nu zijn er twee iets beduidender wezens die aan de bel trekken. En hard ook. Die roepen dat hun mentale gezondheid te lijden heeft onder, jawel, de pers.

Ik heb het over de Britse prins Harry en zijn vrouw Meghan. Op dit moment zijn ze volop in het nieuws. De prins en zijn vrouw nemen afstand van hun rol als ­senior royals van het Britse koningshuis om zich op een nieuwe toekomst te richten, zonder alle zware plichten van een koninklijk protocol, een toekomst waarin ze minder in de schijnwerpers staan, een toekomst die meer recht doet aan wie ze willen zijn.

Mentale gezondheid

Natuurlijk is het grootste nieuws in deze episode hun aanklacht tegen de monarchie, haar traditie en haar lasten. Even betekenisvol is de aanklacht van Harry en Meghan tegen de pers. Ze hebben er genoeg van. Hun mentale gezondheid lijdt eronder. Harry is bang dat de pers zijn vrouw diep zal beschadigen. Vrienden waarschuwden haar dat de pers haar zou vernietigen als ze met prins Harry zou trouwen, gaf Meghan onlangs zichtbaar geëmotioneerd toe in een interview. Ze heeft zwaar te lijden onder de constante en negatieve persaandacht.

Dat zijn boude uitspraken. Lijden, schade, vernietiging, angst. Grote woorden waar we met zijn allen toch meer bij zouden moeten stilstaan.

De pers moet vrij zijn. Die vrijheid is een groot goed in onze vrije, liberale samenleving. Harry en Meghan hebben daar ook niets op tegen. Maar ze willen een ander soort pers. Een eerlijker pers die objectief bericht. Niet een pers, en ik parafraseer, die verhalen dusdanig bewerkt en herschrijft tot er verkeerde indrukken achterblijven.

Er moet weer een effectieve sanctie verbonden worden aan niet kloppende, valse berichtgeving in de pers. Wie wil er nu geen eerlijke pers?

Naema Tahir

Naema Tahir is jurist en schrijver. Voor Trouw schrijft ze om de week een column. Lees ze hier terug.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden