Commentaar Brexit

Het is tijd voor een Brits afscheid

Er schijnen mensen te bestaan die verslaafd zijn aan de brexit, en die een dag zonder brexit-nieuws beschouwen als een dag niet geleefd. Voor de doorsneemens geldt eerder het tegenovergestelde: die is het onderwerp zo langzamerhand zat, en verlangt hartstochtelijk naar een brexit-deal. Het liefst vandaag nog.

En wie weet wordt vandaag inderdaad die memorabele dag dat het Britse parlement instemt met een overeenkomst die het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie op een ordelijke wijze regelt. Drie keer eerder legde een Britse premier een dergelijke deal voor aan de parlementariërs, drie keer sneefde het voorstel faliekant. Maar vandaag dreigt het echt spannend te worden.

Dat komt onder andere omdat, afgezien van die paar verslaafden, het merendeel van de Britten en EU-burgers – om nog maar niet te spreken van bedrijven overal in Europa – moe zijn van de eindeloze herhaling van zetten, het gedreig met een no-dealbrexit, en de algehele onzekerheid die uitstel telkens maar weer met zich meebrengt. Die vermoeidheid is de wind die Boris Johnson mee heeft, en die hem straks zomaar de grote man van de Britse exit kan maken.

Poging vijf

Dat heeft ook iets wrangs. Johnson heeft als aanvoerder van de harde brexiteers met zijn verzet de afgelopen jaren een soepele afhandeling van de brexit-onderhandelingen keer op keer gefrustreerd. Het is zeker niet vergezocht om te denken dat hij dwars voor zijn eigen deal zou zijn gaan liggen als het Theresa May was geweest die deze had ingediend. Het valt niet mee om deze charlatan-politicus de overwinning te gunnen.

Toch moeten we allemaal duimen voor zijn moment van glorie. Hopen dus dat er genoeg Labour-parlementariërs zijn die zich over hun weerzin heen zetten. Hopen dat de Conservatieven die door Johnson uit de partij werden gekieperd omdat ze hem niet gehoorzaamden, tóch voorstemmen – uit landsbelang. Hopen dus dat Johnson met de hakken over de sloot zijn brexit-deal door het parlement krijgt.

Natuurlijk is het droevig dat de Britten de Europese Unie verlaten. Maar nu er een akkoord ligt dat gedragen wordt door de Britse regering, door de Ierse regering én door alle andere Europese leiders, is het tijd om afscheid te nemen. Dan kunnen de Britten op 31 oktober de droom van een (we weten: krappe) meerderheid van de bevolking waarmaken, en kan iedereen weer verder met zijn leven.

Voor de verslaafden onder ons: de kans dat ook Johnson de deal niet over streep krijgt, is aanzienlijk. Dan treffen we elkaar hier waarschijnlijk over een paar maanden weer, bij poging vijf.

De mening van de krant, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden