commentaar

Het is tijd voor compromissen, niet voor een ov-staking

Beeld ANP

De politieke staking, aanstaande dinsdag in het openbaar vervoer, leidt in hoge mate af van het feit dat de vakbeweging, organisator van de staking, vooral zelf verantwoordelijk is voor het feit dat er nog altijd geen overeenstemming is over de hervorming van de oudedagsvoorziening in Nederland. 

Het stakingsmiddel in zijn algemeenheid en specifiek het platleggen van het openbaar vervoer waardoor zovelen in hun belangen worden getroffen, is daarmee een zeer oneigenlijk middel.

De staking zou aanvankelijk in maart plaatsvinden, maar werd, begrijpelijk, opgeschort na de verschrikkelijke aanslag op een Utrechtse tram. Sindsdien lijkt het er voor de buitenwacht op dat er in de onderhandelingen over de pensioenen tussen kabinet, werkgevers en werknemers niets is gebeurd.

Daarmee heeft men willens en wetens zeer kostbare tijd verloren laten gaan. Per 1 januari aanstaande dreigen werkelijke kortingen op de pensioenuitkeringen van honderdduizenden, zo niet miljoenen gepensioneerden. Onder de huidige regels zijn er immers niet genoeg buffers bij de pensioenfondsen en zijn ze gedwongen tot die korting.

Die situatie is grotesk, wetende dat in het najaar er een tot in detail uitonderhandeld akkoord lag tussen de drie partijen voor een nieuw, in de toekomst beter houdbaar pensioenstelsel, inclusief een oudedagsvoorziening voor zzp’ers en een langzamere stijging van de AOW-gerechtigde leeftijd. De FNV durfde destijds de stap niet aan. In de achterban is hoe dan ook veel onvrede over de verhoging van de AOW-leeftijd naar uiteindelijk 67 jaar, zonder onderscheid tussen fysiek zware en ander beroepen. De FNV vertaalt dat, sinds het mislukken van dat overleg, in de eis dat de AOW-leeftijd moet worden bevroren op 66 jaar.

Gekunstelde eis

In het licht van het totale pakket aan maatregelen voor de oudedagsvoorziening lijkt dat een wat gekunstelde eis en dat is het ook. Er valt weliswaar een prima verdediging op te stellen voor de stelling dat het vorige kabinet wel erg drastisch te werk ging door in stappen de pensioenleeftijd naar 67 jaar te verhogen, maar de eis de AOW-leeftijd te bevriezen op 66 jaar gaat veel verder. Dat zou tot in lengte van jaren ruim 4 miljard euro per jaar kosten, een gegeven waaraan de vakbeweging graag voorbijgaat.

Het is belangrijk dat er een akkoord komt tussen sociale partners en kabinet over de oudedagsvoorziening. Op kortingen zit immers niemand te wachten, ook de vakbeweging niet die zelf bij pensioenfondsen een stevige vinger in de pap heeft. Deze staking is in dat kader echter geheel overbodig. Het is de tijd voor praten en compromissen sluiten in plaats van actievoeren.

In het Commentaar leest u de mening van de krant, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden