Commentaar
Het is tijd om bitcoins te beteugelen
Het zijn ‘munten’, je kunt ze aanschaffen via pinapparaten, er pizza’s mee kopen, ze opbergen in een ‘kluis’ of ze verhandelen op een ‘beurs’.
Kortom: ze gedragen zich als geld, hebben een koers als geld, en voelen in je virtuele portemonnee als rijk bezit. Maar het is geen geld. Als was het maar omdat je een digitale munt als de bitcoin zelf kan ‘opgraven’ in je computer.
Dat laatste laat direct zien waarin deze cryptomunten afwijken: bij iedere andere geldsoort die je zelf aanmaakt krijg je ruzie met autoriteiten. Die noemen dat valsemunterij. In dit geval draait het systeem op de these dat geen autoriteit toezicht hoeft te houden. De wereldgemeenschap genereert de cryptomunten en de controle zit in de codering ingebakken. Die zogeheten blockchain-technologie is een geavanceerd administratiesysteem: ze maakt inzichtelijk waar een munt is geweest en bij welke betalingen de munt is betrokken.
Voor de buitenwacht waren bitcoins en andere cryptomunten lange tijd een leuk verschijnsel, die in beperkte kring circuleerden voor transacties buiten reguliere banken om. Die fase is voorbij: autoriteiten en toezichthouders vrezen dat de munt wordt gebruikt voor witwassen of financiering van terrorisme. Bovendien kunnen ze door de enorme koersschommelingen impact krijgen op de reële economie: in december bereikte de bitcoin een koers van 20.000 dollar, om daarna omlaag te kletteren richting de 11.000.
Geen speeltje
De munten kunnen ook worden gestolen, of gehackt, zo men wil. Vrijdag verdween in Japan liefst voor 526 miljoen dollar aan NEM-munten. In 2014 verdwenen bij een handelshuis al bitcoins ter waarde van 365 miljoen dollar, die inmiddels vele miljarden waard zijn. Dat is geen leuk speeltje meer, dat is serieus geld. En serieus geld met een koers die niet is gebaseerd op onderliggende waarde. De cryptomunt-hype heeft alles weg van een piramidespel dat echte gevolgen kan hebben voor echte mensen in de echte wereld.
De roep om maatregelen zwelt dan ook aan. De enorme stroomkosten van het ‘opgraven’ van bitcoins door computers stuiten velen tegen de borst, maar meer nog de onberekenbare financiële en maatschappelijke gevolgen op langere termijn. Sommige landen aarzelen nog of zien het welwillend aan, maar China, Zuid-Korea en enkele Europese landen proberen de cryptomunten nu te beteugelen.
Dat is terecht. De blockchain-technologie kan een nuttig uitvloeisel vormen van deze innovatie, maar als geld moet de rol van de cryptomunten uitgespeeld raken. Bijvoorbeeld door inwisselen tegen reëel geld te verbieden, of de aanschaf van reële diensten en goederen te blokkeren.
De mening van de krant, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren. Lees hier meer commentaren.
Lees ook:
- Bitcoin-industrie wekt argwaan en optimisme
- Hoe word je cryptomiljonair? Pas goed op dat je niet in een hype stapt