OpinieCommentaar

Het is terecht dat woningverhuur aan toeristen aan banden wordt gelegd

Als toerist is het best een aangename optie: een paar dagen een appartement in de vakantiestad naar keuze. Wie boekt via Airbnb kan kosten laag houden door de woning van een particulier voor enkele dagen met een aantal mensen te delen. De mogelijkheid zelf te koken, zelf ontbijt te regelen of ontspannen de tijd te doden in een woonkamer maakt het een mooie aanvulling op het hotelwezen – nog los van het feit dat die appartementen vaak sfeervoller zijn dan de anonieme hotelkamers.

Maar onschuldig is het niet. Want er wonen normaal gesproken mensen in die particuliere woningen. In populaire steden, zoals in Nederland Amsterdam, is dit soort verhuur zo lucratief dat de oorspronkelijke woonfunctie uit het zicht kan raken. Mensen houden bijvoorbeeld een appartement vast als ze gaan samenwonen, zodat ze er geld aan kunnen verdienen. Of ze schaffen een woning aan met alleen het doel deze aan toeristen te verhuren. Zo worden woningen onttrokken aan de woningvoorraad, die in dit soort steden toch al krap is. En de verhuur zorgt soms voor forse overlast: veel appartementen zijn niet bedoeld om vakantievierende groepen te huisvesten.

Pogingen dit tegen te gaan met controles stuiten op problemen. Airbnb claimt een platform te zijn dat alleen maar contacten faciliteert tussen aanbieder en klant. Het weigert adresgegevens te verschaffen van de woningen die worden aangeboden, laat staan de financiële gegevens van de particulieren die er geld mee verdienen. Bewijzen welke woningen systematisch aan de voorraad worden onttrokken is daardoor lastig en tijdrovend. Overheden moeten bovendien hoge controlekosten maken, terwijl de (forse) inkomsten belanden bij het bedrijf Airbnb en particuliere bewoners.

Het einde van een bijzondere markt

De uitspraak van de Raad van State van vorige week komt daarom als geroepen. Die stelde klip en klaar dat verhuur aan toeristen alleen mag met een vergunning van de gemeente. Paradoxaal genoeg was die uitspraak strikt genomen een nederlaag voor de gemeente Amsterdam, die probeert boetes op te leggen aan bewoners als ze hun woning verhuren zonder dat te melden. Zo’n ad-hocregeling is niet geldig, er is een echte vergunning nodig voor dit soort verhuur, aldus Raad van State. En zo’n boete mag dus ook niet.

Daarmee komt het eind in zicht van deze bijzondere vrije markt. De bal ligt nu bij de landelijke overheid, die daarvoor een wet aan het opstellen is – mét vergunningplicht als het goed is. Toeristen moeten kunnen overnachten, maar bewoners moeten kunnen wonen. En alleen als heel duidelijk begrensd wordt wie onder welke voorwaarde wat mag verhuren, kan een frontale botsing tussen die twee belangen worden voorkomen.

Het commentaar is de mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden