Beeld Trouw

Opinie Commentaar

Het is terecht dat het familierecht tot twee ouders beperkt blijft

Eindelijk is er een modernisering voor het familierecht in de maak. Straks kunnen meer dan twee ouders een vorm van gezag hebben over een kind dat aan hun zorg is toevertrouwd. Nieuwe regels voor draagmoederschap zullen volgen. 

Deze modernisering werd hoog tijd. Al jaren geleden ging er een commissie ‘Herijking Ouderschap’ aan de slag, gedreven door het feit dat er inmiddels vele gezinsvormen zijn. Pleegouders, stiefouders, patchworkgezinnen, twee plus twee gezinnen of homostellen die een kind van een draagmoeder krijgen. De medische technologie staat ondertussen ook niet stil. Daardoor dreigde een generatie kinderen op te groeien op wie de bestaande wetgeving rond ouderschap en afstammingsrecht niet langer geheel van toepassing was.

Voorop staat het belang van het kind. Dat is ook de drijfveer geweest van de regeringspartijen, die ideologisch op dit punt sterk verschillen. Zo is de ChristenUnie uiterst kritisch over de nieuwe draagmoederregeling van het kabinet, waarbij straks de wensouders al voor de geboorte de juridische ouders kunnen worden. De liberalen van D66 aan de andere kant ging het deelgezag van de ‘meerouders’ niet ver genoeg, zij willen tot maximaal­­ vier wettelijke ouders voor een kind toestaan. Dat laatste voorstel heeft het niet gehaald.

Het belang van het kind

Niet verwonderlijk is dat alle politieke partijen zeggen dat voor hen het belang van het kind voorop staat. De vraag is daarom gerechtvaardigd waaruit dit belang bestaat. Allereerst: weten waar je vandaan komt. Zie alleen al de vele programma’s waarin iemand op zoek gaat naar zijn herkomst. Voor ieder mens is dat wezenlijke en identiteitsvormende kennis. Het is dus een goede zaak dat er een register komt, waar alle informatie over eicel, zaaddonor en draagmoederschap van een kind vermeld staat.

Een ander groot belang is dat wetgeving zorgt voor zo min mogelijk conflicten rond het kind. Natuurlijk kan niemand de perikelen van een echtscheiding of een overlijden van een ouder weghouden van kinderen. Maar over de gevolgen van uitbreiding van het aantal wettelijke ouders bestaat verschil van mening, ook onder experts. Leidt het tot meer of minder conflicten en juridische problemen rond kinderen? Het kabinet heeft bij deze modernisering gemeend dat het bij twee wettelijke ouders moet blijven. Nederland zou anders ook internationaal vrij alleen staan.

Een verstandige koers, niet in het minst omdat zo de eigen verantwoordelijkheid van volwassenen nog eens wordt benadrukt. Wie kinderen krijgt of aan zich krijgt toevertrouwd, hoort belangrijke zaken rondom het kind op tijd te regelen als de zon (nog) schijnt.

Het commentaar is de mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden