OpinieOuderenzorg

Het is te makkelijk om fout beleid nu op ouderen af te wentelen

Volgens de commissie-Bos moeten ouderen veel meer gaan bijdragen aan de zorg die ze behoeven. Maar de problemen van vandaag had de politiek al jaren geleden kunnen zien aankomen, aldus Henk Obbink, adviseur Wmo keukentafelgesprekken Groningen.

Wat een makkelijk commentaar van Trouw naar aanleiding van de aanbevelingen van de commissie onder leiding van oud-minister Wouter Bos over de noodzakelijke hervormingen in de ouderenzorg (Opinie, 18 januari). Bijna klakkeloos wordt het advies overgenomen, dat ouderen zelf veel meer moeten gaan bijdragen aan de zorg die ze behoeven. Zowel in geld als in (mantel)zorg moeten ze hun verantwoordelijkheid nemen. En als er maar voldoende alternatieve woonvormen worden gerealiseerd, stoppen we de behoeftige ouderen bij elkaar en dan redden ze zich wel. Dat klinkt cynisch, maar dat is in feite wél wat het plan van Bos behelst.

In de tijd dat hij in het kabinet-Balkenende zat, werden de verzorgingshuizen gesaneerd. Menig bestuurder heeft daarvan nu spijt als haren op het hoofd. Ouderenbonden hebben zich destijds hevig verzet. Zij voorspelden dat dit zou leiden tot de huidige problemen. En vervolgens tot paniekerige reacties van huidige bestuurders. Ook destijds was immers bekend dat de babyboomers in deze decennia een groter deel van de zorg in beslag zouden nemen.

Er is geen tussenstation meer tussen ziekenhuis en thuissituatie. Verzorgingshuizen konden dat gat deels dichten. Nu moet veel geïmproviseerd worden om patiënten, te goed voor het ziekenhuis, maar nog niet voldoende hersteld om naar huis te gaan, op te vangen. Dat levert voor alle betrokkenen, patiënten, zorgverleners en instellingen stress op.

Regeringen kijken niet verder dan hun eigen regeerperiode

Stel dat de verzorgingshuizen die rond de eeuwwisseling zijn afgebroken in een nieuw jasje waren gestoken, dan was een deel van het probleem opgelost geweest. Regeringen kunnen kennelijk niet veel verder kijken dan hun eigen regeerperiode. Deze kortzichtigheid heeft ook op dit beleidsterrein ernstige gevolgen, die nu met noodverbanden moeten worden opgelost.

Het is te makkelijk om de ronduit foute maatregelen die destijds (niet) zijn genomen nu af te wentelen op de ouderen die zich straks zoveel mogelijk zelf moeten zien te redden.

Daarbij komt nog dat niet of nauwelijks wordt gerept over het gegeven dat een aanzienlijk deel van de bedoelde groep niet de financiële armslag heeft om zelf huisvesting en zorg te bekostigen. Bos verwijst deze groep naar de bijzondere bijstand. Daarmee wordt en passant de tweedeling die toch al sluipenderwijs zijn intrede heeft gedaan, gelegitimeerd. 

Lees ook

De conclusie van de commissie-Bos is een keiharde en noodzakelijke wake-upcall

Het ouderenbeleid moet op de schop en daarmee ook het zorgstelsel, meent oud-minister Wouter Bos. De commissie onder zijn leiding kwam deze week op verzoek van het kabinet met stevige voorstellen. Zo zullen ouderen in de toekomst zelf meer moeten betalen aan leefomstandigheden waar nu de overheid aan bijdraagt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden