Commentaar

Het is te hopen dat Italië nu een regering krijgt zonder Salvini

Beeld Trouw

Matteo Salvini is permanent op campagne en dat legt hem geen windeieren. De leider van de Lega-partij heeft sinds de Italiaanse verkiezingen vorig jaar zijn aanhang in de peilingen ruim zien verdubbelen, en die van de Vijfsterrenbeweging, zijn coalitiegenoot, zien halveren. Zijn bijnaam luidt niet voor niets Selfini – verwijzend naar de selfies die hij dag in, dag uit laat maken met kiezers.

Zijn felle boodschap slaat aan. De instroom van vluchtelingen die via Italië Europa bereiken moet per direct stoppen, ook al omdat de rest van Europa ze niet overneemt – waarmee hij overigens best een punt heeft. En de andere EU-landen – of liever gezegd: de concepten ‘Brussel’ en de ‘eurocraten’ – moeten ophouden Italië te manen de staatsuitgaven te beperken en de economie te hervormen.

Tijdens een debat kreeg Salvini dinsdag de wind van voren van de aftredend premier, Giuseppe Conte: de Lega-leider streeft zijn persoonlijk belang na vóór het belang van de natie. Ook refereerde Conte aan het Moscopoli-schandaal, een onthulling begin dit jaar over mogelijke financiële steun vanuit Rusland aan de Lega-partij – een financiële steun die verboden is. De leider van de Vijfsterrenbeweging noemde Salvini zelfs ‘een onbetrouwbare verrader’, omdat die twee weken geleden plotseling het kleed onder de coalitie uittrok.

Het alternatief baart zorgen

Nu was die coalitie al wankel, de twee partijen denken radicaal verschillend over meer autonomie voor noordelijke gewesten, over een snelle trein door de Alpen, over een vlaktaks, over immigratie, enzovoort. Het was een gelegenheidscoalitie, uitsluitend mogelijk met premier Conte als een soort bemiddelaar.

Te hopen valt dat Italië nu een regering krijgt zonder Salvini. President Mattarella onderzoekt onder meer een coalitie op links van de Vijfsterrenbeweging, de sociaal-democraten en onafhankelijken; anders is een zakenkabinet een optie. Kabinetten die in ieder geval een fatsoenlijke begroting moeten kunnen opstellen.

Het alternatief baart zorgen. Want als er toch verkiezingen nodig zijn en Salvini nóg sterker terugkomt, dan valt te vrezen voor destructief beleid. Ten aanzien van de EU, die hij een kopje kleiner wil maken en waarin hij bijvoorbeeld jegens Moskou een totaal andere koers wil varen. En in Italië zelf, waarvan hij de toch al torenhoge staatsschuld verder wil laten oplopen met grote overheidsuitgaven. Als de voortekenen niet bedriegen, zal hij daarvoor de steun zoeken van radicaal-rechtse groepen en van types als ex-premier Silvio Berlusconi.

Met de brexit-discussie in volle gang en een Duitse motor die hapert, is een destructieve kracht aan de zuidflank wel het laatste waar Europa op zit te wachten.

Het commentaar is de mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Lees ook: 

Hoe moet het nu verder in Italië?

De Italiaanse premier Giuseppe Conte bood dinsdagavond zijn ontslag aan. Wat gaat er nu gebeuren in Italië? Correspondent Pauline Valkenet schets vier mogelijke scenario's.

Als Matteo Salvini stilstaat, is hij verloren

Dankzij een hard beleid tegen immigranten, een onafgebroken verkiezingscampagne en het constant bedienen van zijn Facebook-volgers werd Matteo Salvini enorm populair. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden