Opinie

Het is prima dat automobilisten op leeftijd gekeurd worden, maar 75 is te jong

Op de vraag van Monic: ‘Kunnen krasse knarren zonder keuring doorkarren?’ kwamen veel antwoorden. Hieronder een uitgebreide selectie.

Monic Slingerland

Terug over de snelweg

Ik heb 50 jaar rijervaring en rijd al een aantal jaren per jaar zo’n 20 tot 25 keer met mijn man van Alphen aan den Rijn naar het Oogziekenhuis in Rotterdam. Heen dwars door de stad en terug over de snelweg. Ik denk dat als ik dat een aantal maanden niet meer zou mogen omdat ik niet op tijd een verlenging van mijn rijbewijs zou krijgen ik het dan zelf onverantwoord zou vinden om dat nog te doen. Ouderen die nog kunnen rijden moeten dat kunnen blijven doen, anders verliezen ze de ervaring in het verkeer en worden echt een gevaar op de weg. Zorg dat iedereen die kan aantonen dat zij/hij op tijd aan de verlenging begonnen is (4 maanden van te voren?) legaal mag rijden op het op zich verlopen rijbewijs totdat het CBR zo ‘vriendelijk’ is om een nieuw rijbewijs te verstrekken (of in te trekken).

Louise Allis-Viddeleer (80) Alphen aan den Rijn

Levensverwachting

Hoe bepaal je wie van de 75 plussers wel of niet kras is? De keuring bij een bepaalde leeftijdsgrens moet volgens mij wel blijven. Wel worden wij als ouderen steeds krasser en leven we langer. Daarom zou het misschien beter zijn de leeftijdsgrens te verhogen en of te laten stijgen met de levensverwachting. In 2016 heb ik een herseninfarct gehad. Zelf heb ik de indruk dat ik daarvan genezen ben.

Maar wil wel graag dat een keuringsarts dat bevestigt. Mijn rijbewijs verloopt in januari 2020 en daarom vroeg ik tijdig verlenging aan. Op 6 mei ben ik gekeurd, de arts heeft mij toen goedgekeurd. Op 7 mei heb ik het keuringsrapport verzonden en op 20 juni kreeg ik het goedkeuringsbericht van het CBR.

Geert Bakker Franeker

Zeer ervaren

Ik woon in een prachtig plattelandsgebied. Mijn kinderen wonen aan het andere eind van het land. Mijn auto zou ik niet kunnen missen, want openbaar vervoer is er een beetje doordeweeks overdag, maar niet na 20 uur en in het weekend helemaal niet. Ik ben dus een ervaren autorijder. Dat ik bij de komende verlenging van mijn rijbewijs een gezondheidsverklaring moet afgeven, kan ik begrijpen. Mijn huisarts kan zeer goed beoordelen of ik nog in staat ben een auto te besturen. Maar een rijvaardigheidstest vind ik echt belachelijk. Voor een duidelijk zeer ervaren rijder, die al vele jaren zijn rijbewijs heeft, aanwijsbaar vele kilometers aflegt per jaar, niet om de haverklap een ongeluk heeft veroorzaakt is zo’n test ongewenst, en alleen maar een onaangename overbodige extra onkostenpost. Je zou kunnen overwegen de leeftijdsgrens te verhogen naar 80, geen gek idee.

Stoni Scheurer (76) Lobith

Alcohol en medicijnen

De ouderdom komt helaas vaak met gebreken. Verminderd reactievermogen, vermoeidheid. Zicht en gehoor gaan achteruit. Bovendien, het gebruik van medicijnen bij ouderen neemt toe. Wie is sterk genoeg om te stoppen als het niet meer verantwoord is? Een taak van de overheid en die moet dat ook doen. Veel kinderen zullen het daar zeker mee eens zijn. Een andere maatregel die snel ingevoerd kan worden voor ouderen: net als bij beginnend bestuurders maximaal 0,2 promille alcohol achter het stuur! Vooral de combinatie alcohol en medicijnen is een groot risico.

Frans Robert Buerman (72) Maarssen

Veel vitaler

De keuring van 75 jarigen moeten afgeschaft worden. Op termijn moet er tot 68 jaar worden doorgewerkt. De aankomende ouderen zijn veel vitaler dan vroeger. Zelf werk ik nog en ik rij twee keer per jaar op en neer naar Zuid Frankrijk. Wat mij betreft dus afschaffen en boven de 80 jaar pas gaan keuren via een gezondheidsverklaring van een arts.

Ria Foeken (71) Bilthoven

Angst en beven

Over enkele maanden verloopt mijn rijbewijs. Met angst en beven (gelukkig niet letterlijk) zie ik de nieuwe aanvraag tegemoet. We kunnen het net zo goed die keuring overslaan en bij 80 een verplichte rijtest afleggen. Ouderen zijn 10 jaar jonger geworden en de meeste kunnen nog zeer goed rijden. Heb al 50 jaar mijn rijbewijs met veel ervaring.

Hanneke Withoos (74) Leerbroek

Ongeleide projectielen

Als oud-politieman heb ik ongeleide projectielen van alle leeftijden van de weg gehaald. Ik heb tot nu toe echter geen cijfers gezien van het aantal 75 plussers die zijn goed gekeurd of afgekeurd. Naar aanleiding van feiten zou een discussie zinvol zijn om de leeftijd van 75 naar 80 jaar te brengen, maar nooit naar aanleiding van het falen van het CBR.

Han Karels Krimpen aan den IJssel

Voor alle leeftijden

Ik stel voor om een keuring, die alleen gekoppeld is aan leeftijd, af te schaffen. De keuring zou periodiek moeten worden gedaan, bijvoorbeeld om de 10 jaar, voor álle rijbewijshouders. Mensen die in deze tijdspanne geen overtredingen hebben begaan, mogen dan coulanter getest worden. Zijn er wel overtredingen begaan (te hard rijden, onder invloed rijden), dan een strengere keuring. Zo zou het verkeer veiliger kunnen worden, zonder leeftijdsdiscriminatie.

Frank van den Bosch Hilversum

De auto gaat eruit

Ik ken genoeg leeftijdgenoten die nog veel rijden , maar ook kinderen die niet meer bij hun ouders in de auto durven. En ik ken veel senioren die niet meer op de fiets durven maar wel achter het stuur gaan. Misschien moeten we toch tegen ons zelf beschermd worden. Laat de rijvaardigheidskeuring zeker vanaf 80 jaar bestaan. En die mag van mij zelfs wel elke twee jaar, al komt het CBR er helemaal niet meer uit. Ik word in december 85, in mei moet mijn rijbewijs verlengd. dat gebeurt niet. De auto gaat er uit. Ook al ben ik nog zo een krasse knar.

L. Römer-Dijkman Amsterdam

100 euro

Iedere 75 plusser die op tijd, ongeveer 4 maanden voor z’n 75 verjaardag, een verlenging en een keuring heeft aangevraagd krijgt 100 euro per dag van de overheid gedurende de dagen dat het CBR in gebreke is gebleven omdat voor de 75 verjaardag de aanvraag niet is afgehandeld. Als iets bij de overheid geld gaat kosten, is het meestal vlug geregeld.

Henk van Essen (74 jaar en vijf maanden) Amersfoort

Schadevrij

Ik heb zeker 30 jaren lang schadevrij gereden. Onze kinderen wonen op vrij grote afstand van ons dorp. Als we daar naar toe willen dan worden we gehaald en gebracht dat vinden zij prettiger voor ons. Maar voor de afstand naar een stad of het ziekenhuis is er geen enkel probleem. Ik heb met mijn vrouw afgesproken wie heen rijdt, dan rijdt de ander terug en houden we beiden de rijervaring op peil. Zelfkennis blijft gewenst om op hogere leeftijd nog veilig aan het verkeer te kunnen deelnemen.

T. Dicou Eerbeek

Dubbele moraal

Hebt u ook een gevoel van de dubbele moraal van het ouder worden? Enerzijds wel doorwerken en ‘een bijdrage leveren aan de maatschappij’, anderzijds als potentiële kneus worden behandeld en collectief worden beoordeeld op je gezondheid. En allebei verplicht. Ik ben perplex.

Jacques Meerbeek Amstelveen

Vraag van Monic

Monic Slingerland is chef opinie van Trouw. Elk weekend stelt ze een vraag aan de lezers, op woensdag verschijnt een selectie van de antwoorden.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden